Eerste kandidaten voor NextGen District in haven van Antwerpen bekend

Start tweede ronde marktbevraging voor pioniers in circulariteit

Port of Antwerp lanceerde vorig jaar oktober de eerste ronde van een marktbevraging voor het NextGen District, de voormalige site van General Motors in het havengebied. Als resultaat van deze bevraging starten we gesprekken met de eerste kandidaat concessionarissen die aan de criteria voldoen om van het terrein van 88 ha een hotspot te maken voor circulaire economie. Op 10 juni 2021 start de tweede ronde van de bevraging. Deze tweede ronde heeft als doel om innovatieve spelers binnen de circulaire proces- en maakindustrie aan te trekken die bijdragen aan de transitie naar een klimaatneutrale samenleving.

Eerste kandidaten bekend
Het NextGen District in de haven van Antwerpen, de voormalige site van General Motors van 88 ha, wordt omgevormd tot een hotspot voor circulaire economie. Hier zullen ‘end-of-life-producten’ een tweede of derde leven krijgen, circulaire koolstofoplossingen onderzocht worden en experimenten met hernieuwbare energie worden uitgevoerd. Port of Antwerp koos er bewust voor om deze grote zone vlakbij de grootste chemische cluster van Europa vrij te maken voor circulaire economie om op die manier bij te dragen aan de transitie naar een klimaatneutrale samenleving. Om nationale en internationale investeerders aan te trekken, werd in oktober 2020 een marktbevraging opgestart, waarvan de eerste ronde nu is afgerond. Als resultaat hiervan zijn gesprekken gestart met een aantal kandidaten, die voldoen aan de vooropgestelde criteria, met het oog op een concessieverlening.    

Gamechangers in circulaire economie
De kandidaten zijn allemaal pioniers op het gebied van circulariteit. We stellen alvast enkelen van hen voor:
-Zois Biondoil, voortrekker in ontwikkeling van 2e generatie biobrandstoffen en biochemicaliën, die op de NextGen site een raffinaderij wil plaatsen.
Laupat Industries converteert afval van afgedankte autobanden naar nieuwe ruwe materialen, zoals pyrolyse olie, staal en waterstof. Het CO2 vrij en energieneutraal project behaalt zo een materiaalvalorisatie van minimum 95%.
-Ook Novali behoort tot de kanshebbers voor een spot op de site. Het bedrijf ontwikkelt en produceert de volgende generatie lithium batterijen voor de automobielindustrie en stationaire energieopslag.
-Een andere kandidaat is Triple Helix’ Molecules as a Service(THX MaaS). Hun project, SurePUre, is een pilootfabriek voor de recyclage van polyurethaanschuim en PET schaaltjes, die omgezet worden in polyolen.

In de komende weken worden gesprekken gevoerd met alle kandidaten waarin de betrokken bedrijven hun case moeten verdiepen. Voor een definitieve beslissing zullen de projecten, naast haalbaarheid, ook worden beoordeeld op toekomstgerichtheid, innovatieve waarde, klimaatimpact en wendbaarheid.

Vervolg marktbevraging: nog ruimte voor vernieuwers in circulaire economie
Nu de eerste ronde van de marktbevraging afgerond is, lanceert Port of Antwerp op 10 juni de tweede ronde van deze bevraging via de website. Door met verschillende bevragingen te werken, krijgen zoveel mogelijk bedrijven, die actief zijn in de ‘nieuwe economie’ en die werken met de nieuwste en evolutieve technologieën, de kans om op verschillende momenten te kandideren. Bijkomende kandidaten wordt gevraagd om tegen 20 oktober 2021 hun projectvoorstellen in te dienen.

©Port of Antwerp

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *