Dokter Dirk Van Peel overleden op 83 jarige leeftijd

Voor de CD&V en enkele andere lokale partijen was Van Peel vijftig jaar actief in de Kalmthoutse politiek. Hij woonde in 48 jaar meer dan 500 gemeenteraden bij. “Hij kende zijn dossiers door en door”, zegt de burgemeester Lukas Jacobs. “Hij was 48 jaar gemeenteraadslid, waarvan een groot deel schepen, en 22 jaar voorzitter van het OCMW. Zeker in die laatste functie heeft hij zijn stempel gedrukt.”

Alhoewel Dirk Van Peel werd groot gebracht in Brasschaat, was Kalmthout zijn echte habitat. “In 1962 kwam hij er terecht als huisarts. Van een dokter werd toen verwacht dat hij alles aankon. Dus trok de jonge Van Peel tanden, werd er bij geroepen wanneer er een ongeval was gebeurd en deed bevallingen … echte eerstelijnsgeneeskunde. Zo kwam hij als jonge arts in contact met sociale problemen. De stap om die via politieke weg aan te pakken lag voor de hand. Zijn vader was toen OCMW-voorzitter in Brasschaat en hij wilde die sociale bewogenheid in Kalmthout ook waar maken.

Toch kwam hij als christendemocraat niet op de toenmalige CVP-lijst terecht. Hij hoorde in geen van de politieke zuilen van de partij thuis en voelde zich meer aangesproken door de plaatselijke partij Nieuw Kalmthout ‘70. Die had meer oog voor onder meer milieu, verkeersveiligheid en ruimtelijke ordening. Meteen kon hij starten als voorzitter van de Commissie van Openbare Onderstand, wat later werd hervormd tot OCMW. Zijn naam zal blijvend worden gekoppeld aan OCMW.

Maar hij is meer dan het gezicht van het OCMW. Toen begin jaren 80 het Arboretum te koop kwam, had de gemeente niet veel zin om het aan te kopen. Van Peel kon de provincie overtuigen om dat wel te doen en nu is het Arboretum de belangrijkste internationale troef van Kalmthout. Ook bij het Strijboshof liep het bijna fout. Maar nu betekent het nog altijd een grote aanwinst voor de gemeente, dankzij de inzet van Dirk Van Peel.

Dirk Van Peel woonde in december nog een allerlaatste vergadering bij in een bijzonder comité, waar hij meteen afscheid nam van de politiek. Hij zou de komende maanden met zijn vrouw verhuizen naar de Antwerpse woonwijk Nieuw Zuid. In een laatste interview zei hij dat de rust van de Schelde hem deugd zou doen, maar dat hij de natuur, de mensen en Kalmthout zou missen.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *