Doek valt over Nationale Sluitingsprijs Putte-Kapellen

Tom Boonen in 2008 temidden van de massa

De organisatie van de Nationale Sluitingsprijs Putte-Kapellen, de vzw Sportkomiteit Putte-Kapellen, wordt opgedoekt. “Door een gebrek aan jong bloed en gezondheidsproblemen bij sommige leden, hebben we unaniem beslist om de handdoek in de ring te werpen”, zegt secretaris Eddy Carpentier. Deze beslissing is het einde van de Sluitingsprijs die al sinds 1929 werd georganiseerd en de grensgemeente internationale uitstraling heeft gegeven. In de loop der jaren stonden er menig wereldkampioenen aan de start en lokte het evenement jaarlijks zo’n 30.000 toeschouwers.
De Nationale Sluitingsprijs Putte-Kapellen is de afsluiter van het Belgische wielrijdersseizoen en in de loop der jaren uitgegroeid tot een begrip binnen het wielergebeuren. Elke editie is goed voor een volksfeest op de Belgisch-Nederlandse grens. Bussen vol supporters komen vanuit heel Vlaanderen naar Putte-kapellen om er de bloemetjes buiten te zetten. Deze stevige traditie is te danken aan Eugène Teysen die in 1925, als afgevaardigde van de Belgische Wielrijdersbond, zijn hart verloor aan de wielersport. Met zijn fiets doorkruiste hij geregeld de polderstreek en Noorderkempen en op die manier groeide het idee van een grensprijs. De eerste sluitingsprijs wordt georganiseerd in 1929. Dankzij de belangstelling en het succes, wordt kort nadien het Sportkomiteit Putte-Kapellen opgericht. Dat bleef tot op vandaag de jaarlijkse Sluitingsprijs organiseren.
Geen opvolging
Vanaf 2005, met de invoering van het nieuwe Pro-Tour systeem, valt de wedstrijd onder klasse 1.1 van de Continentale Europe Tour, waardoor het steeds moeilijker wordt om Pro tour ploegen te strikken. “Toch hebben we constant hard gewerkt, en zware financiële inspanningen geleverd, om dit voor elkaar te krijgen” zegt secretaris Eddy Carpentier. “Bij de organisatie van de Nationale Sluitingsprijs zijn vier gemeenten en drie politiekorpsen betrokken. Tot nu toe hebben we altijd al kunnen rekenen op een perfecte samenwerking met al deze diensten maar de organisatie wordt te zwaar. Vorig jaar heb ik mijn 35ste sluitingsprijs georganiseerd en werd ik 65 jaar. Daarnaast is er nauwelijks nog jong bloed te vinden om toe te treden tot het bestuur en kampen sommige van onze bestuursleden met gezondheidsproblemen. De Sluitingsprijs heeft een belangrijk deel van mijn leven bepaald maar nu is het genoeg geweest. Binnen het bestuur is unaniem overeengekomen om de werking stop te zetten”. Vandaag bestaat het bestuur van de Sluitingsprijs uit voorzitter Marcel Denisse, secretaris Eddy Carpentier en Rosette Van Camp als adjunct-secretaris. Bestuursleden zijn Peter Van As, Hugo Van Gastel, Vic Janssens en Raf Van Nueten.
Nog op kalender UCI
In principe staat de 84ste Nationale Sluitingsprijs nog op de UCI-kalender voor dinsdag 17 oktober. “Ik heb de datum laten vastleggen want je weet nooit of iemand zich geroepen voelt om de organisatie over te nemen” zegt Eddy Carpentier. Berendrechtenaar Ben Simons, organisator van de Schaal Sels en het Belgisch Kampioenschap beloften, voelt zich niet geroepen om de Sluitingsprijs over te nemen en betreurt dat een wielermonument verdwijnt. “Ge moet realistisch zijn. Om het in stand te houden is een berg geld nodig en dat zie ik ook niet komen van een organisatiebureau. Daarnaast kan je nauwelijks medewerkers vinden”. De Kapelse burgemeester Dirk Van Mechelen (Open Vld) heeft alle begrip voor de beslissing van het bestuur. “Je moet hun beslissing respecteren. In de eerste plaats wil ik ze bedanken voor hun jarenlange belangeloze inzet en de uitstraling die ze aan onze gemeente hebben gegeven. Daarnaast is het natuurlijk spijtig dat het wielermonument verdwijnt”.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder