“Den Laetsten Stuyver” wordt culturele feestzaal

Kris Dockx bij het mobiel toilet van Napoleon


Attributen uit 18de eeuws bordeel geven aparte invulling

LILLO ) Café de Lindelo is geschiedenis, want op dezelfde locatie begint “Den Laetsten Stuyver” als eerste culturele feestzaal in Lillo. Kris Dockx en Liesbeth Debra kochten het pand, dat vanaf nu samen met het Kruitmagazijn een twee-eenheid vormt. We waren al enkele jaren op zoek naar een bijkomend pand in Lillo om de culturele werking van het Kruitmagazijn te verstevigen”, motiveert Kris Dockx de aankoop.

Lillo – De naam ‘Den Laetsten Stuyver’ staat al vermeld op de oude Ferrariskaarten uit eind 18de eeuw. Joseph de Ferraris was een generaal bij de Oostenrijkse artillerie en veldmaarschalk in de Oostenrijkse Nederlanden. Hij maakte bijna driehonderd gedetailleerde topografische kaarten van de Oostenrijkse Nederlanden. Daartoe behoorde ook Lillo en Lillo Fort. “We moesten dus niet lang nadenken over een geschikte naam. Een betere historische link kan je niet vinden. Trouwens na lang zoeken vonden we ook nog een echte stuiver uit die periode”, zegt Kris Dockx.
“In die Oostenrijkse periode was De Laetsten Stuyver een bordeel of een huis van plezier. Het lag vlak bij het fort op de plek waar nu natuurgebied Galgeschoor ligt. De naam Galgeschoor laat het al vermoeden. Op die plek werden veel militairen geëxecuteerd, die zwaar over de schreef waren gegaan. Een openbare terechtstelling trok toen veel volk. Niet zo gek dus om precies daar een bordeel uit te baten, waar velen inderdaad hun laatste stuiver lieten. Dat gold niet alleen voor de Oostenrijkse periode, ook soldaten uit het Hollandse leger lieten op die plek hun leven. Lillo was toen niet meteen een plek met een goed naam. Soldaten die de keuze hadden tussen de galg of een verbanning naar Lillo, kozen vaak voor de strop” aldus nog Dockx.

Twee-eenheid
Dit is de eerste zaal in Lillo, die te huur is. Ofwel gebeurt dat in combinatie met een optreden in het Kruitmagazijn, ofwel wordt ze gebruikt als feestzaal. Wij zorgen voor de zaal en eventueel een koffietafel. Maar wie uitgebreid wil eten, zorgt zelf voor een traiteur of foodtrucks. Voor toneelopvoeringen in het Kruitmagazijn verzamelen we hier. Het interieur dient dan als opwarming voor wat de bezoekers te wachten staat in het Kruitmagazijn”, legt Liesbeth Debra uit.
Kris Dockx neemt ons mee naar de achterkant van de zaal. In een hoek prijkt een houten kist, met daarin twee mooie toiletpotten. “Napoleon had een geweldige afkeer van de Engelsen. Maar zijn afkeer van de Franse hurktoiletten was nog groter. Hij prefereerde dan ook de Engelse porseleinen potten. Deze versierde exemplaren en de toiletkoffer kwamen terecht in het rariteitenkabinet van kermisreiziger Omer Honoré van Caesbeecke, dat we een tijd geleden konden aankopen.”
Op weg naar het vernieuwde sanitair toont hij twee bourdaloue pannetjes. “Het lijken wel grote sauskommen, maar niets van dat. De jezuïet Louis Bourdaloue was in 1669 een geliefd hofprediker aan het Franse hof. Zijn sermoenen duurden echter zo lang, dat de hofdames dit attribuut bij zich hadden wanneer ze hun plas niet meer konden ophouden. Naar het toilet gaan was geen optie, want ze wilden geen letter missen van de preken. Die zijn ook uitgegeven in boekvorm. In de kast ligt er een exemplaar van”, geeft Kris Dockx nog mee.

Half april volgt de officiële opening van Den Laetsten Stuyver, maar de zaal is nu al te huur.
Info : www.lillofort.be en www.kruitmagazijn.be

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder