Defibrillator ingehuldigd te Stabroek


Op vrijdag 26 april vond de inhuldiging plaats van een AED-toestel (automatisch externe defibrillator) aan GO! Technisch Atheneum campus Stabroek in de Sint Catharinastraat te Stabroek. Het toestel is voor heel het domein (GOTAK en de Stappe) en voor alle buurtbewoners.
Het plaatsen van het AED-toestel werd mogelijk gemaakt door de vzw HeartSaver. Deze vzw probeert via fundraisingcampagnes AED-toestellen aan scholen te installeren, te onderhouden én leerkrachten en buurtbewoners op te leiden in het gebruik ervan. Het project wordt gesteund door het kabinet van het ministerie van onderwijs van minister Hilde Crevits en de bekende cardioloog Pedro Brugada is peter van de vzw. Samen met schooldirectie bepaalt HeartSaver of het opportuun is om aan de school een hartstarter te plaatsen.
“Vorig schooljaar hebben wij een workshop EHBO en reanimatie gehouden. Daarvoor ging ik op zoek naar lesmateriaal en kwam uit bij HeartSaver” legt Tinne Van Breda, leerkracht en leerlingenbegeleidster, uit. “Wij hebben in de school opleidingen zoals gezondheid- en personenzorg, waarin onze leerlingen in contact komen met verschillende leeftijdscategorieën en zijn dan ook heel blij dat HeartSaver voldoende sponsors heeft gevonden om bij ons een toestel te kunnen plaatsen” aldus Tinne.
Momenteel werden op 1,5 jaar tijd 70 Vlaamse scholen voorzien van een AED toestel. “Wij willen er dit jaar nog zeker 50 bijplaatsen. Dit kan alleen met de hulp van gulle sponsors, waarvoor onze dank” aldus Luc Ketele, oprichter van de vzw HeartSaver. “Het is nuttig dat er aan scholen dergelijke toestellen worden geplaatst. Er zijn veel leerlingen, er wordt gesport, je hebt het personeel, ouders, grootouders die aan de schoolpoort wachten. De sporthallen worden vaak na de schooluren extern gebruik. En daarnaast zijn de meeste scholen gelegen in woonwijken. Ook de buurtbewoners kunnen gebruik maken van het AED toestel. Alhoewel wij hopen dat het toestel niet hoeft gebruikt te worden. Met de investering van het AED toestel is de gemeente weer wat hartveiliger geworden” besluit Luc.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *