De Schelde wordt opnieuw bevrijd in Lillo

 
erfgoeddag lilo

Al van ’s morgens was er veel volk in Lillo zowel op de kaai als aan de Schelde en op het Kazerneplein voor de watererfgoedmarkt en de boekenmarktIn een stralende zomerzon is zondagmorgen Lillo waterdorp van start gegaan. Het dorp waar ook een boekenmarkt wordt gehouden, liep van stonde af vol. Op de kaai staat een resem kraampjes waarin allerlei verenigingen en officiële instanties zoals het Havenbedrijf, en Watererfgoed Vlaanderen, zich presenteren. Er is ook een aantal historische schepen en standjes met Romeinse krijgers, middeleeuwse ambachtslieden en een Vikingendorp. Aan de kaai zijn vertelstonden mee te maken en er zijn rondleidingen onder aanvoering van een soldaat van Oranje.
Het eigenlijke feest rond 150 jaar Schelde vrij wordt opgevoerd in de namiddag met  start om 13 u 15. Er is een gevecht tussen een boze reus en vrijheidsheld Brabo. De tolheffende hand wordt in de Schelde gegooid. Er vallen plunderende Vikings binnen. Een middeleeuwse kogge wordt gepraaid. Een Nederlands wachtschip sluit voor Lillo (dat bij Zeeland hoorde) de Schelde af. De Oostenrijkse keizer Jozef II stuurt een Antwerps schip om een doorvaart te forceren. Een voltreffer komt in een soepketel terecht. Napoleon versterkt de vesting. Liefst 25 staten kopen in 1863 de tol af. Een binnenschip vaart over de stroom in de richting van de Rijn. Een vloot van tien historische schepen neemt deel aan de evocaties. Maar er is ook een modern baggerschip dat de vaargeul onderhoudt en uitdiept.
Intussen loopt van tot 17 u de Watererfgoedmarkt met toneel in het Kruitmagazijn, een tentoonstelling in het Landshuis, Scheldeliederen, kraampjes, boeken, maritieme lekkernijen in restaurants, cafés en de Jachtclub Scaldis. Met antieke schepen worden vaartochtjes gemaakt. En schepen Marc Van Peel geeft uitleg over de “bevrijding” van de Schelde, met afkoop van de Scheldetol. In Lillo wordt vandaag zondag de Schelde weer bevrijd. (info: www.havenvanantwerpen.com/150jaarSchelde Vrij)
 

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *