De Laerhoeve levert duurzame melk… en groene stroom aan Werchter

KALMTHOUT– Op donderdag 8 juli kon je op De Laerhoeve in Kalmthout ontdekken hoe er muziek schuilt in koeienmest. Melkveehouders Wim en Petra gaven een inkijk in hun boerderij, waar een biogascentrale energie opwekt uit de mest van 170 koeien. Deze 100% groene streekstroom doet het huishouden van 60 gezinnen draaien én de infrastructuur van Werchter Parklife – een primeur voor de festivalsector. Met nog tal van andere initiatieven laat De Laerhoeve zien hoe de zuivelsector innovatief bijdraagt aan een duurzame toekomst.

Koeien doen festivalinfrastructuur draaien
VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing, organiseerde een rondleiding op De Laerhoeve, de boerderij van Wim Verbreuken en Petra Thys en hun drie tienerdochters. Het koppel verkoopt niet alleen artisanale producten zoals melk, yoghurt en hangop, maar ook groene streekstroom. 
Die energie wekken ze in een eigen biogascentrale op uit de mest van 170 melkkoeien. Tijdens de vergisting komen er gassen vrij die een motor aandrijven, die op zijn beurt een turbine doet werken. Die turbine wekt elektriciteit op, voorziet de boerderij van energie en laat zo tal van machines, waaronder de melkrobot, energie-onafhankelijk draaien. Jaarlijks haalt De Laerhoeve een productie van zo’n 350.000 kWh. Het energieoverschot wordt op het net gezet voor klanten van energieplatform Bolt. En een van die afnemers is dus de festivalorganisator van de concertreeks Parklife op de wei van Werchter. 

De biogascentrale

Van emissiearme vloer tot massageborstels
Naast de pocketvergister draagt De Laerhoeve nog met verschillende andere initiatieven bij aan een duurzame zuivelsector. Zo heeft de stal een emissiearme vloer die ervoor zorgt dat er geen mestgassen ontsnappen. Dankzij de mestschuif,die de mest in de roosters duwt, blijft de stal proper, waardoor de koeien droge poten hebben en geen klauwaandoening krijgen. De koeien beschikken over voldoende bewegingsruimte in de open stal en kunnen comfortabel liggen in diepstrooiselboxen. Speciale massageborstels scrubben de koeienruggen meermaals per dag. 

Op De Laerhoeve worden de koeien gemolken door een melkrobot, waarbij elke koe haar eigen ritme kan volgen. Ook geeft de melkrobot heel wat nuttige informatie, waarmee Wim en Petra gericht de gezondheid van elke koe kunnen opvolgen. De Laerhoeve zet sterk in op de langleefbaarheid van haar melkkoeien. Met succes, want in Kalmthout lopen echte prijsbeesten rond. Recent kreeg de tiende koe een officieel certificaat omdat ze in haar leven al 100.000 liter melk produceerde…

Met de teelt van maïs (30 ha) voorziet Wim grotendeels in eigen veevoeder. Daarnaast zet hij ook nevenproducten uit de voedingsindustrie in, zoals bietenpulp en bierdraf, waarmee de melkveehouderij voedselverlies tegengaat. Andere duurzame inspanningen: het beperken van de energiebehoefte (bv. via het recupereren van de condensatiewarmte van de melkkoetank), het inzetten van alternatieve waterbronnen (regenwater en oppervlaktewater), het beschermen van de biodiversiteit…

Wim Verbreuken: “De liefde voor de natuur staat hier voorop. Samen met onze ouders en kinderen zijn we een hechte familie met een passie voor koeien. En die passie zet zich, samen met een duurzame aanpak, om in gelukkige koeien die meer én betere melk geven. In alles wat we ondernemen hebben we onze gevlekte dames in gedachten, en uiteraard ook de volgende generaties (lacht).”

Ongeveer 40% van de melkveehouders produceert zijn eigen duurzame energie, bijvoorbeeld met een pocketvergister of biogascentrale, maar ook via zonnepanelen of zelfs een windmolen. Daarnaast zetten melkveehouders actief in op het verlagen van hun energieverbruik. 51% beperkt de energiebehoefte door condensatiewarmte van de melkkoeltank te recupereren, de melk voor te koelen of een zonneboiler te gebruiken. 41% van de melkveehouders heeft spaarlampen in de stal geïnstalleerd.
 

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder