Dave Matthysen verlengt zijn koningstitel

HOEVENEN – Als laatste in rij van de gansrijdersmaatschappijen was het aan de Hoevense gansrijders  om op zoek te gaan naar een nieuwe koning die Dave Matthysen opvolgt. 27 maart stond dan ook bij de geel-groene brigade in het vet aangestipt op de agenda.

De dag begon al vroeg met het opzadelen van de paarden en de rondgang met koning, ruiters en stoet langs bevriende cafés. Rond 12.30 uur werd uittredend koning Dave gevierd op de hoeve De Jongh waar een uitgebreid buffet met allerlei lekkers stond opgesteld. Nog een paar keer werd koning Dave op de schouders getild.  In zijn toespraak vertelde Dave hoe hij van dit koningschap had genoten. Er werden ook een aantal ruiters gehuldigd. Sven Van Bouwel kreeg voor zijn 25 jaar lidmaatschap een zilveren schotel.  Ook Mon Fissers werd op het podium geroepen. Zijn kleinzoon Lyam, werd geassisteerd door broer Lennert, hield een korte toespraak “Bompi, dit jaar 40 jaar ruiter, 1 keer koning en 5 keer keizerschap. Wij zijn super fier en zullen binnen enkele jaren dit proberen na te doen! Proficiat!”. Zichtbaar verrast en ontroerd nam Mon de mooie bronzen ruiter, gemaakt door kunstenaar Theo Reynaerts in ontvangst.  Ook hij werd op sterke schouders rondgedragen.

De zes nieuwe ruiters werden door doktoor Jan Remeysen ‘verplicht’ om de Brabançonne te zingen. De ene al wat ‘vlotter’ dan de andere, maar het optreden verliep vlekkeloos. Voor de ruiters Elian Smout, Vincent Celis, Kenneth Symens, Cis van Linden, Max Matthysen en de jarige Ward Eyckmans beloofde het een spannende dag te worden.

Rond 15 uur begon de strijd om de koningskroon en mantel op het Frans Oomsplein in Hoevenen. Langzaam kwamen de toeschouwers naar het parcours. Tegen de tijd dat men dacht dat de kop getrokken kon worden stond het plein vol met enthousiaste supporters.  35 ruiters deden hun toer onder galg. Rond 17.45 uur stond het net nog op 6 mazen. Een kwartiertje later gaf Sven Van Bouwel  een stevig ruk en bleef er slechts 1 maas over. Stef Matthysen trok het net van de gans.  Er reden nog 13 ruiters onder de galg tot Dave Matthysen, rond tien na zes, de kop trok.  Dave mag dus de koningskroon nog een jaartje opzetten.

’s Morgens bij het uithalen dacht men dat Dave voor de laatste keer op de schouders zou gehesen worden, niet dus … hij zal nog menigmaal in de hoogte worden gestoken en zal voor hem het lied “Leve onze Koning Dave” gezongen worden!

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder