Club Kalmthout brengt cultuur naar ieders goesting

Kaat Wouters, Afdelingshoofd Vrije Tijd, Stefan Beyers, medewerker Vrije Tijd en Silke Lathouwers, schepen voor cultuur.

De gemeente Kalmthout werkte een nieuw aanbod aan cultuurprogrammatie uit. Dat aanbod krijgt de naam ‘Club Kalmthout’. Het openingsweekend in januari is helaas uitgesteld door de coronamaatregelen, maar de gemeente maakt haar gloednieuw en ambitieus cultuurprogrammatieconcept nu toch al bekend. “We kiezen ervoor om samen met lokale cultuurpartners onder het kwaliteitslabel ‘Club Kalmthout’ een breed en aantrekkelijk cultuuraanbod uit te werken”, zegt schepen voor cultuur Silke Lathouwers.

“Club Kalmthout is het vernieuwde cultuurprogramma van de gemeente Kalmthout”, gaat Silke Lathouwers verder. “Een jaar lang is er binnen de gemeente hard gewerkt achter de schermen aan een nieuw cultuurprogrammaconcept. Samen met het lokale culturele veld zijn we tot een concept gekomen waarin kwaliteit en samenwerking centraal staan. Kwaliteit in het aanbod dat we voorzien en kwaliteit in de organisatie van dat aanbod. Samenwerking met het lokale culturele veld en met lokale cultuurpartners. Club Kalmthout wil een gevarieerd en aantrekkelijk cultuuraanbod aanbieden voor alle inwoners van Kalmthout en omgeving. Een kwalitatief aanbod op verschillende locaties in de gemeente.”

“We werken met een seizoensaanbod: voorjaar en najaar”, vult Stefan Beyers van de dienst vrije tijd aan. “In de programmatie komen beeldende kunst en podiumkunst aan bod, en dat in alle vormen, smaken en ‘goesting’. Van klassiek tot modern, van populair tot niche, van cabaret tot theater, van films tot tentoonstellingen, van Rachmaninov tot Willy Somers. We proberen ieders smaak te prikkelen.”

Extra budget voor programmatie én medewerkers

“Voor de cultuurprogrammatie zelf maakt de gemeente liefst 160 000 euro per jaar vrij zodat Kalmthoutenaren in de toekomst nog meer kunnen proeven en genieten van culturele voorstellingen”, weet Silke Lathouwers. “En dat doen we als gemeente niet alleen. De lokale cultuurpartners nemen een actieve rol op binnen het vernieuwde cultuuraanbod.”

Kaat Wouters, afdelingshoofd vrije tijd: “In Kalmthout zijn er heel wat ‘organisatoren’ op cultureel vlak. Hun expertise en engagement willen we mee inzetten voor de programmatie van Club Kalmthout. Daarvoor sluiten we samenwerkingsovereenkomsten af met onder andere Mimuze, OkA-centrum, de Kerk van Heide en nog vele anderen. Daarover voeren we nu nog heel breed gesprekken met geïnteresseerden. En voor de zomerprogrammatie werken we toe naar een aanbod op mooie openluchtlocaties.”

“Een meer uitgebreid aanbod vraagt ook een investering in medewerkers”, vertelt Kaat. “Daarom trokken we een programmatieverantwoordelijke én een ondersteunend medewerker aan. Die extra handen helpen het aanbod op een brede en kwaliteitsvolle manier uit te bouwen.”

Cultuur voor iedereen

“Daarnaast wil de gemeente inspelen op de noden van doelgroepen die moeilijker de weg naar cultuur vinden. We werken programma’s op maat uit voor kinderen, jongeren en gezinnen én ook voor ouderen”, gaat Silke verder. “Kwetsbare doelgroepen kunnen genieten van een verminderd tarief, onder andere dankzij de UiTPAS die op 1 oktober gelanceerd werd. Zo engageert de gemeente zich om gelijke kansen te bieden aan iedereen die van cultuur wil proeven en genieten. Kortom: iedereen die zin heeft, kan zich als publiek aanbieden.”

Lanceringsweekend in januari uitgesteld

“Plezier, genieten en ontmoeten staan centraal bij ‘Club Kalmthout’. In het weekend van 14 en 15 januari wilden we Club Kalmthout lanceren met een spetterend openingsweekend. Dat moeten we helaas uitstellen”, zegt Stefan Beyers. “Maar we geven toch graag al een aantal namen mee die – als het opnieuw kan – op ons programma staan: Popmuziek met Novastar, Jasper Steverlinck en Tijs Vanneste en de Pelikanen. Comedy met Johan Petit, Nigel Williams en Soe Nsuki. Odes aan de The Doors door Alex Agnew, aan Toots Thielemans die 100 zou worden door Jef Neve en aan Jacques Brel door Filip Jordens. Klassieke muziek door top-operazangers van Close Opera en een geweldig afstudeerproject van onze Kalmthoutse componiste Indra Persoons. Hip Hop met DIKKE en Ramzi. Rock & Roll met Ramkot en Black Leather Jacket. Verder op het programma een jongerenfestival Rakata, familievoorstellingen, tentoonstellingen en film.” 

“Plezier, genieten en ontmoeten staan dus centraal bij ‘Club Kalmthout’. We worden allemaal lid van de Club! Samen gaan we voor een vrijetijdsaanbod dat nóg aantrekkelijker, toegankelijker en rijker wordt voor iedereen”, besluit Silke Lathouwers.

foto’s: gemeente Kalmthout

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *