Chocolatier Burie opent nieuwe winkel in Hoevenen

Lieven Burie met vriendin en zijn twee dochters

Vanaf donderdag 15 juli kan je in het voormalige winkelcentrum van Hoevenen aan de Kastanjelaan terecht voor de heerlijke chocolade van Lieven Burie. Vele  jaren was Chocolatier Burie een vaste waarde in de Korte Gasthuisstraat in Antwerpen. Nu kan men van het lekkers gaan proeven in Hoevenen.  

Burgemeester en schepenen van Stabroek openden samen met Lieven Burie de nieuwe zaak

Jarenlang was Chocolatier Burie in Antwerpen een waar begrip voor de echte chocofielen. De winkel, opgericht in 1962 en gelegen in de Korte Gasthuisstraat, pakte jaarlijks meermaals uit met een fantastische vitrine en was een vaste stop voor elke Antwerpenaar en menig toerist. Aangezien Lieven sinds een jaar verhuisd is naar de Plantinlaan in Putte, besloot hij met zijn winkel – waar de stiel van het traditioneel chocolade maken centraal staat – ook uit te wijken naar onze streek. Met een gloednieuwe pralinelijn, die zowel in kleur, vorm en smaak tot de verbeelding spreekt, hoopt hij ook met zijn nieuwe winkel alle Hoevenaren en ver daar buiten te kunnen bekoren. Alle pralines van Burie worden nog steeds vervaardigd zonder bewaarmiddelen, waardoor versheid van de chocolade een absolute must is.

Een greep uit het assortiment

Geschiedenis
Hans Burie, de vader van Lieven, startte op 20 jarige leeftijd thuis met het maken van chocolade. Begonnen in Oostende groeide de zaak snel door vraag van bakkers en winkels die de chocolade wilden verkopen. In 1960 verhuisde de familie Burie naar Antwerpen om er samen te werken met een aantal distributeurs maar in 1964 kon Hans Burie zijn grootste ambitie waarmaken. Hij nam een Antwerps winkeltje over en doopte het om tot Hans Burie, gespecialiseerd in de productie van chocolade op traditionele wijze. Chocolatier Burie werd bijna 60 jaar geleden opgericht door Hans Burie in de Korte Gasthuisstraat in Antwerpen. De naam Hans Burie werd in Antwerpen bekend door de chocoladecreaties die hij in zijn etalage plaatste. Vandaag wordt de zaak geleid door zijn zoon Lieven Burie. Hij stapte in 1995 mee in de zaak maar in 2000 nam hij de winkel over. Zo zorgt Lieven er voor dat het vakmanschap wordt voortgezet. 

Opleiding
“Van kleinsaf aan ben ik grootgebracht tussen de chocolade. Ik speelde niet met plasticine maar met marsepein”, begint Lieven te vertellen. Zijn opleiding van chocolatier volgde hij aan het PIVA in Antwerpen. “Eigenlijk heb ik het meeste thuis geleerd, stelen met mijn ogen was dat. Ik ben er in gerold of geluisd”, vertelt hij lachend. “Toen ik in mijn opleiding een marsepeinen roos moest maken, kon de leraar mij geen punten geven want ze zag er net hetzelfde uit als die van hem.”, aldus Lieven. Vandaag vloeit de chocolade dus in Hoevenen en heeft hij een nieuw assortiment gemaakt. In deze nieuwe lijn vind je een praline van iedereen die hem na het het hart ligt. Zo is er een praline Kimberly met witte ganache en cocoslikeur. Kimberly is de naam van zijn vriendin. Louizeke en Lotje verwijzen naar zijn dochters. De eerste is een pure praline met vanille ganache en cuberdon. Lotje is dan weer gevuld met een ganache van rozenessence en anijs. Net zoals in Antwerpen kan je in Hoevenen ook opvallende etalages verwachten en zal Lieven bij gelegenheid chocolade maken in thema’s. 

Info: www.burie.be

DEEL DIT ARTIKEL

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder