Chalair brengt toeristen op iets meer dan een uur naar Normandië

Terwijl een delegatie van journalisten en reisondernemers uit Normandië in Antwerpen, in de haven en in de Polder werd ontvangen, toerde een soortgelijke groep uit Antwerpen anderhalve dag rond in Caen en omgeving. Deze stad is sinds kort met Antwerpen verbonden door een luchtlijn.
De Beechcraft van Chalair brengt je in iets meer dan een uur naar ginder. Het toestel, dat 19 passagiers kan meenemen, heeft geen sanitair. Opletten dus. Je ziet de twee piloten vooraan aan het werk.
In Caen wordt de bezoekersgroep ontvangen op allerlei Normandische producten: Calvados (puur of met Tonic) allerlei soorten kaas, vlees, pasteien, hesp, groente en kruiden, toffees, koekjes enz… De directeur van de luchthaven, de directeur voor Toerisme en hun medewerksters zetten zich bij de ontvangst aan een lange tafel. Ze vragen de bezoekers hetzelfde te doen. Het lijkt een soort van communiefeest te worden.
Een minibusje brengt het gezelschap naar het ‘Memorial’ dat gebouwd werd in 1968 en dat de Slag van Normandië laat zien. Die startte op 6 juni 1944 (D-Day). Toen begonnen de Verbondenen (Amerikanen, Engelsen, Canadezen enz…) een landing op de stranden van Normandië die op korte afstand van Caen liggen. Duizenden kruisen staan op kerkhoven in de regio. Er sneuvelden 68.000 Duitsers en iets minder ‘geallieerden’.
Codenamen
De stranden van Normandië waren tijdens de landing verdeeld in 5 sectoren. Die hadden de codenamen Juno, Omaha, Utah, Sword en Gold. In het achterland van Gold Beach ligt Arromanches, waar een kunstmatige haven – noodzakelijk voor de bevoorrading van de troepen en de aanvoer van groot materieel – werd aangelegd. Je ziet nog tal van betonnen reuzenbakken. Wat verder heb je Bayeux een stad die beroemd is om haar kathedraal en voornamelijk ook om

Een kruisbeeld kijkt in Arromanches uit over de zee waarin nog hier en daar een betonnen bak te zien is van de kunstmatige haven.
Een kruisbeeld kijkt in Arromanches uit over de zee waarin nog hier en daar een betonnen bak te zien is van de kunstmatige haven. (sdl)

een wandkleed dat als in een stripverhaal de geschiedenis brengt van de invasie van Engeland door Willem de Veroveraar en de daaropvolgende veldslag bij Hastings. Willem, die met een Vlaamse prinses was getrouwd, werd tot koning van Engeland uitgeroepen. Het borduurwerk is 70 meter lang en 50 centimeter hoog. Moet je gezien hebben.(SDL)
Chalair vliegt dinsdag, donderdag en vrijdag van Antwerpen naar Caen. Een retourticket kost 252 euro. Info chalair@airagencies.be.
Normandy Tourism (www.normandie-tourisme.fr) heeft een website en brochures in het Nederlands. ACSM verzorgt vervoer en is bereikbaar via www.acsm-tours.com.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *