CD&V, GROEN! en Vooruit trekken in 2024 samen naar de verkiezingen in Stabroek

de partijvoorzitters Herman Dorikens (Vooruit), Danny Bresseleers (GROEN!)
en Nico Van Bouwel ( CD&V)

Drie Stabroekse politieke partijen stappen op 20 april 2023 in het huwelijksbootje om samen een nieuwe politieke groepering te vormen. De Stabroekse CD&V, GROEN! en Vooruit willen zich aan elkaar verbinden over de partijkleuren heen. “We willen een open en sterke beweging vormen waar iedereen welkom is”, onderstrepen CD&V- schepen Herman Jongenelen en fractieleider Vooruit/GROEN! Kim Dorikens. 

De drie partijvoorzitters Herman Dorikens (Vooruit), Danny Bresseleers (GROEN!) en Nico Van Bouwel (CD&V) ondertekenen het samenwerkingsakkoord

Bij de laatste gemeenteraadverkiezingen haalde N-VA elf zetels en besloot toen in zee te gaan met CD&V die vier zetels haalde. Bij N-VA mocht burgemeester Rik Frans er dan nog 6 jaar bij doen samen met 3 schepenen en bij CD&V vervoegden schepenen Liesbeth Bardijn en Herman Jongenelen  de bestuursploeg. 

“We voelen al lang aan dat de ploeg van Vooruit/GROEN! veel raakvlakken heeft met de onze”, bevestigt Liesbeth Bardyn, CD&V-schepen. “Ze hebben gedreven mensen die hun oppositierol ernstig nemen. We geloven oprecht dat we samen met hen een erg kwaliteitsvolle en groothartige groep kunnen vormen. Samen willen we Stabroek naar de toekomst loodsen zonder haar lokale identiteit en landelijkheid te verliezen.” “Het is eigenlijk organisch zo gegroeid. Je komt mekaar sowieso op de gemeenteraad of vergaderingen tegen en voelt begrip voor mekaar.”, vult schepen Herman Jongenelen (CD&V). 

Politieke lidkaarten of niet, iedereen die Stabroek in het hart draagt en werkelijk iets wil betekenen voor familie, vrienden en buren kan bij het nieuwe politieke project terecht. De idee om terug te keren naar die pure politieke basis, komt uit een goede verstandhouding tussen drie lokale politieke partijen: huidige meerderheidspartij CD&V en oppositiepartijen Vooruit en GROEN!, deze laatsten vormen sinds 2012 samen een kartel. Daarbij overstijgen de partijen hun huidige positie als meerderheidspartij aan de ene kant en oppositie aan de andere kant. Dit geeft het sterke signaal dat lokale politiek vooral draait rond lokale belangen, goed doen voor iedereen en luisteren naar elke stem. “Er was meteen een klik, heb er een goed gevoel bij. Er is nog geen enkel punt geweest waar we lijnrecht tegenover mekaar staan. Het is niet omdat wij met de partijen goed samenwerken, het allemaal zo evident is. We moeten er vooral voor zorgen dat ons programma aantrekkelijk is voor de burger”,  legt Kim Dorikens (Vooruit) uit. 

Ook Danny Bresseleers en Fred Clee van GROEN!, zijn overtuigd van de nood van een nieuwe beweging die vanuit de lokale Dorpsstraat functioneert: “We willen niet alleen luisteren naar de man of vrouw in ons dorp maar ook uitvoeren wat zij belangrijk vinden. Zo zal onder meer ons verkiezingsprogramma opgebouwd worden vanuit die Stabroekse stem. Het is de bedoeling dat we de Stabroenaren gaan bevragen. Waar ligt onze inwoner echt wakker van? Welke thema’s vinden zij belangrijk? Het moet een positief verhaal worden.” aldus Danny Bresseleers, voorzitter van GROEN!.  

“We zijn er zo vroeg mee naar buiten gekomen omdat we nog een heel traject moeten afleggen. We gaan er onze tijd voor nemen om het rustig aan te pakken en uit te zoeken wie we zijn en waar we voor staan. Het vetrouwen is er, we kunnen alleen maar naar mekaar toe groeien.”, zegt Liesbeth Bardijn tot slot. Voorlopig heeft de nieuwe beweging nog geen naam. Ze moeten nog uitzoeken hoe de lijst zal samengesteld worden. “Uiteraard zullen we een lijsttrekker hebben, maar we willen vooral als groep naar buiten komen.”, geeft schepen Jongenelen nog mee. Achter de schermen gaan ze nu hard verder werken aan de vormgeving van dit nieuwe lokale politieke concept. 

Leden van de drie partijen CD&V, Vooruit/GROENI

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *