CD&V duidt burgemeester en schepenen in Kalmthout aan – College met jongste schepen in Vlaanderen

CD&V behaalde in Kalmthout 44,6% van alle stemmen, goed voor een absolute meerderheid van 14 op de 25 zetels. Burgemeester Lukas Jacobs en zijn ploeg kunnen daarmee de komende zes jaar de heidegemeente besturen zonder coalitiepartner.

Lukas Jacobs kreeg 3.404 voorkeurstemmen of 30% van alle stemmen en blijft uiteraard burgemeester. Verder heeft de Kalmthoutse kiezer op de CD&V-lijst een duidelijk signaal gegeven voor een verjonging van het gemeentebestuur. Zeven van de acht CD&V-jongeren (max. 36 jaar) die op de lijst stonden, wisten een zetel in de gemeenteraad te veroveren. Twee van hen worden zelfs meteen schepen na hun eerste deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen.

In het nieuwe schepencollege neemt burgemeester Lukas Jacobs (44) wonen, cultuur, burgerzaken, communicatie en lokale economie voor zijn rekening. Daarnaast is hij wettelijk gezien hoofd van politie en brandweer en staat hij in voor de algemene organisatie van de gemeente.

Maarten De Bock (40) uit de wijk Heide wordt eerste schepen. Net als in de vorige bestuursperiode krijgt hij financiën en milieu. Ook sport, openbaar groen en ontwikkelingssamenwerking horen voortaan tot zijn bevoegdheid.

Volksvertegenwoordiger Jef Van den Bergh (39) uit de wijk Centrum gaat nu ook in zijn thuishaven een uitvoerend mandaat opnemen. Hij wordt schepen voor mobiliteit, onderwijs en ruimtelijke ordening.

René Francken (60) uit de wijk Nieuwmoer blijft de eerste drie jaar van de bestuursperiode nog schepen. Daarna zal Jan Oerlemans (50) de fakkel in Nieuwmoer overnemen.  René wordt bevoegd voor openbare werken, publieke ruimte, stedebouwkundige vergunningen en kerkhoven.

Sandra Hoppenbrouwers (36) behaalde in de wijk Achterbroek de meeste voorkeurstemmen. Zij wordt schepen van kinderopvang, toerisme en plattelandsbeleid.

Dé verrassing komt uit de wijk Heuvel waar de jongste kandidate op de lijst, rechten-studente en hoofdleidster van de scouts Silke Lathouwers (21) veel kiezers wist te overtuigen. Zij wordt de komende zes jaar schepen voor jeugd, evenementen, e-government en gelijke kansen. Met haar 21 jaar is Silke Lathouwers de jongste schepen in Vlaanderen.

Uittredend OCMW-voorzitter Dirk Van Peel (76) start een nieuwe ambtstermijn in het OCMW. Maggy Beyers (35) uit de wijk Centrum wordt klaargestoomd om hem op te volgen. De OCMW-voorzitter wordt toegevoegd aan het schepencollege met als extra bevoegdheden sociaal beleid en ouderenbeleid.

Jan Breugelmans wordt de nieuwe CD&V-fractieleider in de gemeenteraad. De overige verkozenen zijn Didier Van Aert, Wies Peeters, Stefanie Van Looveren en uittredend schepen Gust Van Loon. Hij neemt zijn zetel om persoonlijke redenen in de gemeenteraad niet op, waardoor eerste opvolger Stijn de Koning ook van bij de start mag zetelen in de nieuwe gemeenteraad.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder