Casa Callenta brengt mensen met kanker opnieuw aan het bewegen en sporten

©Casa Callenta

BRASSCHAAT – Een behandeling tegen kanker brengt heel wat fysieke ongemakken met zich mee. Je bent moe, je conditie gaat erg achteruit en je hebt vaak de moed niet om buiten te komen. Casa Callenta, inloophuis voor mensen met kanker en hun naasten, brengt hier met het ‘Move together into the future-traject’verandering in. Ze zet mensen na een intense ziekteperiode opnieuw in beweging, zowel letterlijk als figuurlijk.

Opstart beweegtrajecten
“Tijdens onze ontmoetingsmomenten krijgen we vaak te horen dat onze gasten (nog) niet meekunnen in hun vereniging of sportclub omdat hun conditie na een chemobehandeling zeer laag is”, aldus Els Dehaemers, coördinator van Casa Callenta. “We zien dat, ook na een traject onco-revalidatie van het ziekenhuis, er nog te weinig energie en conditie is om in het gewone sportcircuit mee te kunnen. Om deze kloof te overbruggen, zijn we een samenwerking met BeweegCoach gestart. Zij stelden een programma op maat samen dat voor iedereen haalbaar is.” In een groep van 12 personen wordt er gedurende 12 weken getraind. De groep komt 3x per week samen voor cardiotraining aangevuld met krachttraining en wandelen.

Meer dan conditie opbouwen, vertelt Lennert van de BeweegCoach: “Mijn persoonlijke drive om dit traject te ondersteunen komt voort uit mijn nabije ervaring met de impact van deze ziekte. Het zien van geliefden die de uitdagingen van (post) oncologie behandelingen aangaan, motiveert mij elke dag. Het is voor ons bij BeweegCoach een kleine moeite om onze expertise en ondersteuning aan te bieden, omdat we uit eigen ervaring begrijpen welke impact dit kan hebben.
De positieve transformaties die ik bij deelnemers zie, gaan verder dan alleen fysiek herstel. Het gaat om het terugwinnen van kracht, vitaliteit en het opbouwen van veerkracht na een uitdagende periode van behandeling. Als coach ben ik getuige van hoe deelnemers niet alleen profiteren van de fysieke voordelen van beweging, maar ook van de emotionele steun die voortkomt uit het samen bewegen met lotgenoten. Het delen van ervaringen en het elkaar ondersteunen vormt een sterke motivator en draagt bij aan het herstelproces. “

Ervaring van Veerle, deelnemer: “Twee dagen per week gingen we wandelen, door weer en wind. Wandelen in de regen is misschien niet erg zo aantrekkelijk maar dat waren de tofste, met veel praten en lachen. Eén uur per week gingen we sporten bij de beweegcoach, ieder op zijn, haar eigen niveau. Niet alleen het fysieke is belangrijk maar ook dat ik mensen leerde kennen die perfect weten wat ik heb doorgemaakt omdat dat zij net hetzelfde hebben meegemaakt. Sommige van deze mensen zijn nu heel belangrijk voor mij, echte vrienden.
Lennert was er elke keer weer, met zijn vrolijke, vriendelijke karakter om ons aan te moedigen, en soms gewoon te luisteren. Zijn enthousiasme is grenzeloos!

Het volgende beweegtraject van Casa Callenta start op maandag 11 maart 2024.

Info: casacallenta@bielebale.be of 03/304.82.32, www.casacallenta.be

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder