Buurtwinkel van het jaar uit de startblokken

Met behulp van provinciale subsidies start de gemeente Kapellen het project Buurtwinkel van het jaar op. Dit nieuwe middenstandsproject loopt tot midden 2013 en heeft als doel de gemeentelijke buurtwinkels in het centrum en omliggende wijken te ondersteunen en te promoten. Het opzet is om op het einde van dit project de Buurtwinkel van het jaar te verkiezen.
Buurtwinkels zijn handelszaken die zich in hoofdzaak richten op buurtbewoners, met de focus op de dagelijkse behoeften. In Kapellen kwamen er 103 winkels in aanmerking. Die werden allemaal aangeschreven door de gemeentelijke dienst Lokale economie. Handelaars konden tot en met 6 januari 2013 hun kandidatuur indienen, onder meer aan de hand van een motivatiebrief waarin ze aangeven waarom ze denken in aanmerking te komen voor de titel.
Dertien handelaars stelden zich kandidaat: kruidenier Beirens, dagbladhandel Blauw Hof, dagbladhandel De Mediamadammen, bakkerij Gryp E., zaadhandel Jansen, de Kapelse Vishandel, dagbladhandel Kroniek, superette Pollet, slagerij-traiteur Scheltjens, slagerij Schillemans, snoep- en cadeauwinkel Sour & Sweets, broodjeszaak ’t Ateljeeke en droogkuis Van Osta.
Klanten worden tot en met 22 februari 2013 opgeroepen om te stemmen voor hun favoriete buurtwinkel, en om zich uit te spreken over het nut of het aangename van de winkel in de buurt. Klanten nemen ook actief deel aan het project door onder meer de slogan I like mijn buurtwinkel, want… aan te vullen. Na 22 februari worden de stembussen bij de deelnemende handelaars opgehaald.
Hierna worden enkele handelszaken genomineerd. De jury baseert zich daarbij onder meer op de binnengelopen stemmen, de ingediende slogans, de motivitatiebrief en de grootte van de winkels.
Vervolgens worden de leukste en/of meest originele slogans uit de eerste ronde – I like mijn buurtwinkel, want… – op affiches gedrukt. Niet alleen winnen de klanten wiens slogan de affiches haalt, een winkelcaddy op kosten van de gemeente. De verspreiding van de affiches is ook de start van ronde twee.
Die loopt tussen 4 maart en 12 april 2013. De klanten kunnen opnieuw stemmen, enkel op de genomineerden. Die worden onder meer bekendgemaakt via www.kapellen.be. Tegelijkertijd brengt ook een professioneel samengestelde jury (met afgevaardigden van de gemeente, VOKA, Unizo en particuliere personen) anoniem een bezoekje aan de genomineerde handelszaken.
Verder wordt de week van 8 tot 12 april 2013 in Kapellen uitgeroepen tot Week van de buurtwinkels. Tijdens deze week kunnen de genomineerde handelaars hun klanten extra in de bloemetjes zetten op een manier naar keuze.
Vervolgens kent de professionele jury de titel Buurtwinkel van het jaar toe. Daarbij houdt de jury onder meer rekening met de stemmen van de klanten, met het plaatsbezoek, met de promotieacties van de handelszaken in de Week van de buurtwinkels, en met de motivatiebrief van de handelaars.
De bekendmaking van de Buurtwinkel van het jaar vindt plaats op zaterdag 20 april 2013. De winnende handelaar wint een rode loper voor de deur, een gratis receptie voor de vaste klanten en een toespraak van de burgemeester, natuurlijk samen met heel wat persaandacht. Daarnaast ontvangt deze handelaar ook nog een cadeaucheque om te investeren in het nog aantrekkelijker maken van zijn/haar buurtwinkel.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder