Burgers kunnen participeren in hernieuwbare energie

 

Via de nieuwe coöperatieve vennootschap “Wind voor A” kunnen burgers, vanaf 15 juni, eigenaar worden van een stukje windmolen. “Iedereen kan zo zijn steentje bijdragen om de milieudoelstellingen te helpen realiseren” zegt David Dagelinckx ceo van de Vlaamse Ecologie Energie Milieu Onderneming (Vleemo). Het bedrijf investeert de komen de jaren 40 miljoen euro in de bouw van nieuwe windmolens in het Antwerpse havengebied.
In het Antwerpse havengebied zijn de windmolens van Vleemo al jaren een vertrouwd gezicht. Ondertussen staan er al 51 windreuzen waarvan 30 op de rechteroever en 21 op de linkeroever. Samen goed voor een investering van ongeveer 250 miljoen euro. Binnenkort komen en nog acht windmolens bij en op lange termijn zelfs een 50-tal. “Hiervoor kunnen burgers mee participeren. Het principe om mee te investeren is er gekomen op vraag van burgers. Om dat te realiseren hebben we de coöperatieve “Wind voor A” opgericht. Niet enkel bewoners uit de onmiddellijke omgeving, maar iedereen, kan toetreden tot de coöperatie. Om fiscale reden is de maximale inbreng beperkt tot 3.000 euro. Leden van de coöperatie kunnen rekenen op een gegarandeerd jaarlijks dividend dat zal bepaald worden door de algemene vergadering. Bedoeling is 4,65 miljoen euro op te halen. Bij groot succes zal gewerkt worden met een wachtlijst”.
Sociaal draagvlak
Volgens havenschepen Annick De Ridder (N-VA) past de burgerparticipatie perfect in de plannen om de haven duurzamer te maken. “Voor ons is het belangrijk om duurzame bedrijven, zoals Vleemo, aan te trekken. We doen al aan warmterecuperatie en er staan al 42 installaties voor walstroom. In de toekomst zullen ook grote zeeschepen kunnen gebruik maken van walstroom wat een primeur is. Met de projecten van Vleemo zetten we ook in op windenergie. Het oprichten van een coöperatieve maatschappij zal zeker een bijdrage zijn om het sociaal draagvlak rond windmolens te vergroten”. Vlaams minister van Omgeving Koen Van den Heuvel (CD&V) is eveneens tevreden met het initiatief. “De uitstoot verminderen is een verantwoordelijkheid van iedereen, zowel burgers als industrie. Vooral het opwekken van elektriciteit speelt een cruciale rol in de industrie. Als we er niet in slagen om bijkomende windmolens te plaatsen zullen de doelstellingen betreffende uitstoot van broeikasgassen nooit gehaald worden. Als we de klimaatopwarming willen stoppen moeten mensen mee in het verhaal”. Een groot probleem voor het bouwen van windmolens, zelf binnen het industriegebied van de Antwerpse haven, blijft de vergunningsprocedure. Die kan soms jaren aanslepen. “Dat verbeteren moet een uitdaging zijn voor de volgende Vlaamse regering”. Het zal geen gemakkelijke opgave zijn want de evolutie van windmolens blijft gestaag groeien. Ze worden steeds groten en leveren meer energie. 
Info over de burgerparticipatie via www:vleemo.be

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *