Brandbestrijding Kalmthoutse Heide ging tweede nacht in


Het jongste persbericht betreffende de brand op de Kalmthoutse Heide bereikte ons donderdagavond rond 23 uur. Het maakte melding van het feit dat rond 20 u de ploegen de brandhaarden ten noorden en ten zuiden van het Stappersven sterk teruggedrongen hadden. Deze brandhaarden werden omsingeld en bestreden door brandweerlui. Daar waar de brandhaard niet te bereiken was vanop de weg, zijn heli’s ingezet om vanuit de lucht te blussen. Deze strategie bleek al snel succesvol, ook al zijn niet alle branden volledig geblust. Deze strategie wordt te gevaarlijk als de zichtbaarheid slechter wordt. Van zodra vastgesteld wordt dat dit niet veilig genoeg meer is, gaat de brandweer met een viertal eenheden de rest van de nacht verder patrouilleren en alleen ingrijpen en blussen waar ze oordelen dat het voldoende veilig is. Eén eenheid bestaat uit een bemande bosbrandweerwagen en tankwagen.
Sinds 21u30 is de wind terug aangewakkerd. De hulpdiensten werken heel de nacht verder en voorzien ook vrijdagochtend in aflossing.
De geëvacueerden die niet terecht konden bij familieleden of vrienden, zijn inmiddels opgevangen in motel Dennenhof. Het onthaalcentrum in zaal Zonnedauw is  momenteel gesloten.’
Er werd verder meegedeeld dat vrijdagmorgen vanaf 9u30 wordt besproken of de woningen terug vrijgegeven worden die eerder ontruimd werden. De bewoners kunnen zich informeren via het infonummer 03 620 22 78 of zich terug wenden tot zaal Zonnedauw. Info: Website: www.kalmthout.be.  (sdl)

foto: Aan het Schelde-Rijn-kanaal ter hoogte van de Noordlandbrug in Zandvliet vliegen de helikopters af en aan om water te nemen om de brand op de Kalmthoutse Heide te blussen.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *