“Bomen met manieren” en ander straatmeubilair

Bevraging ivm de wijkactie 3050

Op maandag 2 maart was het de beurt aan de wijk rond de scholen De Rekke en Sint-Calasanz te Hoevenen voor een bevraging van de burgers rond mobiliteit. Hiervoor daagden in het JOS een vijftigtal geïnteresseerden op, en die werden verdeeld rond vijf tafels. Frederik Van Hauwaert van het organiserend communicatiebureau wenste iedereen welkom waarna schepen van mobiliteit Sarah De Martelaere een inleidend woordje sprak over de bedoeling van de avond, waarbij per tafel vier topics zullen worden behandeld: de zone 30-50, de parkeerperikelen, het zwaarder vervoer en algemene mobiliteitsproblemen. Daarbij werd iedereen voorzien van gekleurde stickers om zo op het voorziene blad zijn voorkeuren te laten weten met een kleurtje.Een heel uur werd uitgetrokken voor gesprekken aan tafel, onder de leiding van telkens een moderator en een verslaggever. Na dat uur werd per tafel verslag uitgebracht voor de hele zaal. Het is hier onmogelijk om hier alle besproken punten weer te geven, maar toch enkele opvallende topics:

-Er is niet zo veel weerstand tegen de invoering van zone 30 in alle woonstraten, maar toch vragen sommigen auto-adepten dan toch om dit te beperken tot de daguren. In de stille uren moet meer kunnen??
-Zone 30 op de gewestwegen door de kernen kan niet, dan wordt verwezen naar het gewestelijk agentschap wegen en verkeer, blijkbaar een onneembare vesting.
–Sluipverkeer door zware vrachtwagens: er is een mobiel ANPR-controletoestel geplaatst in een combi van de politiezone. Maar niemand kon zeggen in hoeverre dit wordt gebruikt.
–Faciliteiten worden gevraagd voor het parkeren van lichte bedrijfswagens die nu her en der in de straten een plaatsje vinden – soms wel hinderlijk.-
-Ook hinderlijk zijn bussen van De Lijn die hun rustpauze nemen in de Witvenstraat. De bussen met eindhalte in Hoevenen moeten eigenlijk keren aan het rondpunt op de Hoge Weg, en niet langs de Witvenstraat.
-Er wordt gevraagd naar “bomen met manieren” dat zouden bomen moeten zijn waarvan de wortels de stoep niet beschadigen, en waarvan het bladerdek niet te veel uitdijt. (Is er een botanicus in de zaal?)

Na het voorlezen van alle verslagen was het weer aan schepen De Martelaere om toe te lichten wat er verder met deze bevraging zal gebeuren: de verzamelde resultaten zullen worden voorgelegd aan o.m. de mobiliteitscommissie en dan resulteren in een folder aan de betrokken inwoners, waarna tijdens deze zomer de uitvoering in de straten zal volgen, om na verloop van tijd ook te worden geëvalueerd.

Tenslotte kwam burgemeester Rik Frans nog aan het woord, die iedereen bedankte voor zijn aanwezigheid, maar ook de mensen van de mobiliteitscommissie, deskundigen die daar een deel van hun vrije tijd aan besteden. Tot slotte maakte hij nog eens duidelijk dat de tijden veranderen, met een andere mobiliteit, trager in de bebouwde kommen, met liefst een groter aandeel voor de fiets.
LW



DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Eén reactie

  1. Geachte ik en niemand heeft iets tegen 30 km zone (denk ik) DAAR WAAR HET HOORT (schoolpoort – omgeving wanneer de leerlingen passeren )en niet wanneer er geen school is en zeker niet s’avonds of int weekeind )(kan goed aangegeven worden met het 30km verkeersbord met lichtreactie aan op de juiste tijden ,en dit valt nog beter op ook; de andere borden zijn meestal klein en vallen totaal niet op gevolg boete als ge pech hebt, ook aannemelijk voor winkelstraten… Maar zeker niet voor degene die voor hun deur dit wil uitvoeren onder het norm van veiligheid.. 50 km in de bebouwde kom is nu toch ook niet een waanzinnige snelheid en degene die deze snelheid niet kunnen respecteren houden zich zeker niet aan de 30mk (dit heeft met mentaliteit te maken en NIETS met veiligheid .Auto rijden moet leuk blijven maar dit is op vele plaatsen al naar de knoppen gedaan onder het norm van….. mvg H…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *