Boek "Rijk Polderland en Doeldorp zal duren" sluit trilogie rond Havenperikelen af


De trilogie rond de havenperikelen is met het boek “Rijk Polderland en Doeldorp zal duren” afgerond.
Het boek “Rijk Polderland en Doeldorp zal duren” is het derde boek van de trilogie “Rijk Polderland” samengesteld en uitgegeven door petrochemisch ingenieur Edmond Reyn. Door zijn afkomst, zijn roots liggen in Kallo en Doel, en de blijvende en voortdurende polemieken rond de Linkeroeverpolders, het Saeftinghedok en het dorp Doel werd hij reeds jaren gedreven om het verhaal van de teloorgang van de polders voor de nalatenschap op papier te zetten.
Het eerste boek “Rijk Polderland verdwenen onder baggerzand” (2007 – ISBN 978-90-9021580-8) beschrijft hoe in 1953 de grote Pijp Toebak Scheldebres, die de polder onherstelbaar beschadigde de eerste aanleiding werd voor de industrialisatie van de Linkerscheldeoever. Verder wordt er verwezen naar het verkiezingsjaar 2006 waar men klaar en duidelijk kon lezen wat de intenties en de plannen waren van het nieuwe gemeentebestuur van Beveren voor de Waaslandhaven, want juist voor de gemeenteraadsverkiezingen werden de grote middelen ingezet en het bevel gegeven om Doeldorp te slopen.
Bij de publicatie van “Rijk Polderland vernederd tot moerassenland”(2013 – ISBN 978-90-8204850-6) gaat het verder met de chronologische analyse van de jaren 2007 tot en met 2012. We zijn ondertussen in 2013 beland en iedereen kan nu vaststellen dat de feiten en hun interpretaties rond de economische realiteiten alle beleidvoerders verplichten tot andere verwachtingspatronen voor de vernietigde linkeroeverpolders. Een groot deel van het boek gaat over de vele politieke manipulaties rond de afbraak van Doeldorp, dat nog steeds wettelijk woongebied is, en de strijd van de bewoners om dit dorp leefbaar te houden. Verschillende hoofdstukken zijn ook gewijd aan de derde Scheldeverdieping, de getijdenstudies en de conclusies van het slibverhaal. 
Maar de meest dominerende evoluties gebeurden bij het algemeen beleid voor de linkeroever natuurcompensaties. Waar we in het eerste boek (2007) dat onderwerp slechts kort behandelden, heeft de evolutie der voorbije jaren de auteur verplicht meerdere hoofdstukken te wijden aan dat zeer controversieel onderwerp. Oorspronkelijk waren de natuurcompensaties een gevolg van de bezetting van het polderland voor industriële investeringen, maar in de loop der recente jaren is dit compleet gewijzigd ‘naar een doel op zich’ met het merkwaardige resultaat dat al meer dan duizend hectaren polderland zijn ingericht als compensaties voor toekomstige haveninvesteringen die nog helemaal niet beslist zijn, die alleen maar in rapporten en op tekentafels bestaan, en bovendien nooit zullen kunnen worden uitgevoerd. Ook de onteigeningen voor het onder water zetten van de Prosperpolder en het gevecht om de Hedwigepolder worden uitgebreid beschreven.
Het derde boek (2019) “Rijk Polderland en Doeldorp zal duren” (ISBN- 978-90-8204851-3) vervolledigt de trilogie en behandelt alle alternatieven en de definitieve beslissingen over het nieuwe getijdendok dat zal worden uitgevoerd op Linkeroever met behoud van Doeldorp. Ondertussen wordt in Nederland openlijk gepleit en geargumenteerd voor een Antwerpse voorhaven in de Westerschelde te Vlissingen, waar de megacontainerschepen hun ladingen voor Antwerpen zouden overladen op Shuttle schepen die meer dan 2000 containers naar de haven van Antwerpen brengen en ophalen. 
Het tweede deel behandelt de jarenlange strijd van de Doelenaars met verhalen over het vandalisme en de talrijke brandstichtingen in Doeldorp, de roemrijke geschiedenis van het oude klooster en ontmoetingscentrum, de poging tot uitverkoop van het erfgoed en de eerste plannen voor de wederopbouw van Doeldorp door de studenten van K.U.L. campus – St.Lukas Gent.
Met deze trilogie hebt u de volledige geschiedenis met alle havenplannen van Antwerpen (sinds de 19de eeuw) om de Linkeroever in te palmen en de daarbij gepaard gaande strijd van de Wase polderbevolking. De boeken zijn uitgevoerd in 4-kleurendruk op houtvrij mat gestreken papier. Afwerking: luxe gekartonneerde binding in linnen boekband met geplastificeerde stofwikkel.
De boeken zijn te verkrijgen bij Edmond Reyn, auteur en uitgever, na telefonische afspraak (03 219 05 93) of via edm.reyn@skynet.be of info@rijkpolderland.be
De boeken zijn te bestellen in elke Standaard Boekhandel en te koop in de Standaard Boekhandel – Grote Markt, Beveren en Boekhandel ’t Oneindige Verhaal, Statiestraat, Sint-Niklaas.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *