Bejaarden krijgen vertrouwenspriester niet terug“Ze raken ons in het diepst van ons geloof”

De heisa rond de verbanning van pastoor Kris Smet uit het Stabroeks bejaardentehuis nadert zijn ontknoping. Het bisdom blijft pastoor Kris weren uit de instelling en belooft tegen eind volgende week een vervangpriester. De bejaarden vinden dat niet goed.
Vorige week kreeg pastoor Smet van de Antwerpse bisschop Bonny het verbod nog langer op vrijwillige basis als priester op te treden van de 92 bejaarden van Woon- en Zorgcentrum Aalm. Cuypers. Bijna een jaar geleden pakte het bisdom hem ook al de parochies Zandvliet en Stabroek af, omdat het parochieteam moeilijk kan samenwerken met de pastoor. Toen brak in de kerk van Zandvliet en Stabroek een ware volkopstand uit. Nu wordt de pastoor-vertrouwenspriester van heel wat bejaarden ook uit het rusthuis verbannen. “We vonden een gepensioneerde priester die bereid is om de pastorale zorgen van de bejaarden te verzekeren. Volgende week hopen we dat hij effectief naar het rusthuis kan komen om kennis te maken”, begint vicaris Bruno Aerts zijn  uitleg. “Pastoor Kris Smet laten terugkomen behoort voor de bisschop niet tot de mogelijkheden. Dit voorstel is niet te nemen of te laten. Het liefst willen we een akkoord dat door alle partijen wordt gedragen”, aldus nog de vicaris. Het rusthuis heeft kennis genomen van het bisschoppelijk voorstel. “Eensgezindheid hierover is er nog niet. Morgen (donderdag) gaan we het voorstel bekijken en voorleggen aan de bejaarden. Maar de roep naar hun vertrouwenspriester blijft luid weerklinken”, zegt hoofdverpleegkundige Bruno Van der Velden. Pastoor Kris Smet zelf is niet verbaasd dat het bisdom niet op zijn beslissing terugkomt. “Dat doen ze nooit. Een kwestie van je gezicht niet te verliezen?” vraagt hij zich af. Voor de verbannen priester blijft het in elk geval een bittere pil. “Ik werkte dolgraag met die oude mensen en ik vind het verschrikkelijk dat ik hun pastoor niet meer kan zijn. Toch blijf ik overeind dankzij mijn geloof. Vorig jaar heb ik door de stress van alles al een keer hartproblemen gehad. Deze keer probeer ik het letterlijk en figuurlijk niet aan mijn hart te laten komen”, besluit de verbannen priester.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder