Bezoek een ecologische woning en boomkwekerij

De milieuraad van Essen neemt je mee naar de familie Duchêne-Van den Bergh, eigenaars van boomkwekerij Duchêne. Zij kozen voor hun lage energiewoning voor herwinbare en nagroeibare grondstoffen.

De woning wordt vooral verwarmd met een leemkachel op hout met een grote stralingskwaliteit en hoog rendement en  met beperkte CO2-uitstoot. Bijkomend is er een warmtepompboiler voor warm water en een beperkte bijverwarming, regenwaterrecuperatie enzovoort.

De isolatie van het huis bestaat uit kalk-hennep, papiervlokken, kurk, rotswol en schelpen. De woning is in opbouw, dus heel wat technieken zijn goed zichtbaar. Kortom een woning met zo goed als geen petrochemische materialen, met respect voor de vier elementen: aarde, water, lucht en vuur.

Werken in en met de natuur

Het uitgangspunt van de boomkwekerij is ‘gezonde bodem, gezonde plant’. De kwekerij gebruikt specifieke groenbemesting en -compost, bouwt voldoende rust in na de oogst, heeft oog voor de waterhuishouding, zet goede schimmels en bodembacteriën in en nog veel meer.
Rondleiding op 15 december

Op 15 december krijg je van architect Mark Depreeuw van architectenatelier archi4, pionier in bio-ecologisch bouwen (VIBE), en landschapsarchitect Tim Duchêne een deskundige uitleg en een rondleiding aan Steenpaal 93a in Essen.
We starten om 9.30 uur en sluiten af om 12.00 uur. Je deelname is gratis, maar vooraf inschrijven is verplicht vóór 7 december.

Meer info?
Milieudienst Essen
 duurzaam@essen.be – 03 670 01 56

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *