Basisschool Zilverenhoek in Kapellen geeft startschot voor een Groene Oase

Leerlingen van De Zilverenhoek in Kapellen nemen de cheque voor hun Groene Oase in ontvangst – Copyright: Provincie Antwerpen

Leerlingen van de basisschool Zilverenhoek geven hun speelplaats een groene wending dankzij de projectsubsidie van provincie Antwerpen.

KAPELLEN – Op vrijdag 21 april gaven de leerlingen van de Kapelse basisschool Zilverenhoek de aftrap voor de realisatie van een Groene Oase en ontvingen daarvoor een cheque uit handen van eerste gedeputeerde Luk Lemmens. Het project Groene Oases van Provincie Antwerpen biedt scholen de mogelijkheid om investeringskosten voor een groene speelplaats terugbetaald te krijgen.


Project Provincie Antwerpen
“Maak van je speelplaats een groene oase.” Dat is de boodschap en het doel dat centraal staat in de campagne van provincie Antwerpen. Kleuter-, lagere en secundaire scholen binnen Provincie Antwerpen kunnen een aanvraag indienen om de speelplaats te ontharden én vergroenen. “Provincie Antwerpen zorgt voor de coördinatie en middelen”, verheldert eerste gedeputeerde Luk Lemmens. “De Antwerpse Regionale Landschappen helpen bij de uitvoering, ze brengen een bezoek aan de school en geven onder meer advies bij de administratie en plantenkeuze.”

gedeputeerde Luk Lemmens bracht een bezoek aan de school

Als school krijg je 70 tot 100 % van de investeringskost terugbetaald. Zilverenhoek diende een aanvraag in voor een Kleine Groene Oase en neemt zo een cheque in ontvangst van € 2.500. Scholen kunnen zich nog steeds kandidaat stellen via de website www.provincieantwerpen.be/groeneoases

Veel kleintjes maken een groot (project)
De Zilverenhoek in Kapellen heeft grootse plannen. Leerlingen zullen samen met de leerkrachten zelf instaan voor het aanplanten en onderhouden van hun speelplaats. Directeur Annelore Ickx licht toe: We willen een speelplek creëren in het groen met speeltuigen in duurzaam hout, een klimparcours, talloze planten en struiken, een notenboom, fruitbomen en een wadi die zorgt voor waterinfiltratie.” Maar naast spelen, is ook buitenleren belangrijk. We kijken erg uit naar de buitenarena, een buitenklas waar leerlingen bij mooi weer zullen leren in de frisse lucht,” concludeert de directeur. Om dit alles te kunnen realiseren zal de school, naast de Groene Oase, gebruik maken van verschillende subsidies zoals MOS en H2O, want veel kleintjes maken een groot.

De voordelen van vergroening
Een onthardde en vergroende speelplaats biedt heel wat voordelen. Zo ervaren kinderen minder stress na een speeltijd in het groen en zetten buitenlessen aan tot onderzoekend leren en een verhoogde concentratie. Ook ons klimaat profiteert mee: water dat na ontharding opnieuw kan doorsijpelen in de bodem, helpt ons om droge periodes te overbruggen. Maar vooral voor de jongsten is dit prille natuurcontact essentieel: zorg dragen voor de natuur begint immers al in de kinderschoenen. Door les te krijgen in en over de natuur leren we de volgende generaties hoe belangrijk natuur, biodiversiteit en klimaat zijn.


DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *