BASF vaccineert haar werknemers op de werkvloer

Sinds maandag 20 december, is BASF gestart met het toedienen van de boosterprik aan haar werknemers. De campagne loopt al zeker tot eind januari.

“In april deden wel al een omroep, samen met VOKA, om als groot bedrijf met een uitgebreide medische dienst te mogen vaccineren. We hebben immers gekwalificeerd personeel (verpleegkundigen, bedrijfsartsen) en beschikken over de nodige infrastructuur (vaccinatieruimte, wachtzaal, diepvriezer voor bewaring van het vaccin, online inschrijvingstool, …)  Daarnaast hebben we hebben veel ervaring: jaarlijks vaccineren we zo’n 1000-tal medewerkers tegen de griep”, aldus Fanny Heyndrickx, hoofd van de communicatiedienst.

“Toen we onlangs opnieuw de vraag kregen om mee te doen aan een proefproject met een beperkt aantal bedrijven, hebben we dan ook niet getwijfeld. Afgelopen vrijdag kwam van de overheid de goedkeuring. Omdat we in april al een scenario voor de opstart van een vaccinatiecentrum op onze terreinen hadden uitgewerkt, konden we zeer snel opstarten: maandag 20 december was de eerste dag van vaccinatie”.
“Vaccineren op de werkvloer biedt ook veel comfort voor onze medewerkers (vertrouwde omgeving, geen verre verplaatsingen, er kan rekening worden gehouden met het shiftsysteem, geen administratie, men is vertrouwd met de inschrijvingstool die we ook voor de jaarlijkse griepvaccinatie gebruiken). We kunnen als bedrijf op die manier ons steentje bijdragen aan de versnelling van de vaccinatie én de vaccinatiecentra met zijn vele vrijwilligers ontlasten, maar toch in veilige en gecontroleerde omstandigheden”.

“Dit vaccinatieproces past binnen de bedrijfsfilosofie om in te zetten op veiligheid en gezondheid. Aangezien we ervan mogen uitgaan dat deze pandemie nog wel even kan duren, is een vaccinatie van de bevolking via vaccinatiecentra dat louter op vrijwilligers draait, geen duurzame oplossing. Bedrijfsgeneeskundige diensten kunnen hier zeker een lange termijn oplossing zijn”. zegt Heyndrickx.

De vaccinatie gebeurt uiteraard op vrijwillige basis. Niemand is verplicht. De medewerkers kunnen daarnaast nog altijd kiezen om de boosterprik in een extern vaccinatiecentrum te laten toedienen. Uiteraard wordt er rekening gehouden met de wachttermijnen van de vaccins.

De vaccins komen op BASF toe onder de vorm van opgetrokken spuiten. Elke dag worden ze opgehaald bij het vaccinatiecentrum van Antwerpen. Deze moeten binnen de 6 uur worden toegediend, vandaar dat de medewerkers gevaccineerd worden tussen 9 en 15u. In totaal kunnen zo 180 vaccinaties per dag doorgevoerd worden.

De medische dienst van BASF is uiteraard gehouden aan het medisch beroepsgeheim. De gegevens die zij verzamelen worden enkel in het systeem van de overheid opgenomen (Vaccinet), zodat de gevaccineerden hun certificaat ook bij de overheid kunnen opvragen bij de gekende kanalen, zoals bv. de Covid Safe App.

Voorlopig loopt de vaccinatie tot eind januari. Deze periode zou moeten volstaan om de 4000 medewerkers van BASF Antwerpen en Eurochem een boosterprik te geven. Daarna wordt opnieuw geëvalueerd. Ondertussen krijgen de vaste contractoren van BASF de mogelijkheid om zich bij ons te laten vaccineren.

“We vaccineren vooral de boosterprik, maar het is ook mogelijk om een afspraak te maken voor een 1ste of 2de vaccin” geeft Fanny  Heyndrickx nog mee.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *