AZ Klina krijgt als eerste ziekenhuis cursus ‘prioritair rijden’


MUG-verpleegkundigen krijgen Vlaamse primeur in het echte verkeer
MUG-verpleegkundigen van AZ Klina in Brasschaat hebben deze week als eersten in Vlaanderen rijlessen ‘prioritair rijden’ gekregen van de politieschool. Bijzonder daaraan was dat ze mét sirenes op de openbare weg mochten oefenen. Iets wat tot nu toe voorbehouden was voor de politie. AZ Klina wil hiermee een voorbeeld zijn voor andere ziekenhuizen.
Er gingen de nodige theorielessen aan vooraf, maar uiteindelijk mochten 15 MUG-verpleegkundigen van AZ Klina zich ook echt met een MUG-voertuig in het verkeer wagen voor de les. “Met sirenes, en dat was voor het eerst in Vlaanderen.”, aldus Koen Vande Casteele, lesgever van politieschool PIVO. “Vroeger bestond deze praktijkcursus prioritair rijden enkel voor politiepersoneel. Maar sinds kort mogen ook andere zorgverleners als oefening mét sirenes de baan op. Prioritair rijden brengt nu eenmaal risico’s met zich mee. Je kan dus maar beter voorbereid zijn op verschillende wegsituaties. Vlot rijden is daarbij niet altijd noodzakelijk snel rijden.”
AZ Klina vindt deze opleiding erg belangrijk. De zorgverleners moeten zich zo snel, maar ook zo veilig mogelijk naar een spoedgeval kunnen verplaatsen. MUG-verpleegkundige Marco De Ceuster nam het initiatief voor deze opleiding en kroop zelf ook achter het stuur: “Het was erg nuttig, tijdens de praktische rijles in de omgeving van het ziekenhuis kregen we meteen rechtstreekse feedback van de lesgever. Zo kunnen we in de toekomst het verkeer rond ons beter inschatten.”

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *