Axel Daeseleire onder de hamer!

Steven Teughels (Hammer Time) en Axel Daeseleire met zijn kunstwerk “Blasfemie”

KAPELLEN – Vandaag 7 december, gaat de 3de editie van ‘hammertime art auctions’ van start met een knaller. Axel Daeseleire wordt de maandelijkse artiest in de kijker met een uniek werk “blasfemie” dat veel voor hem betekent.

Citaat van Axel: “Het werk “ Blasfemie “ komt uit een reeks van werken die ik vier jaar geleden maakten om expressie te geven aan een van mijn grootste fascinaties zijnde geloof en religie. Ik ben zelf katholiek opgevoed maar geloof ondertussen niet meer,  ik weet ook niet of ik ooit echt geloofd heb ,maar ik ben me terdege bewust van de mentale spirituele en ook culturele impact van het instituut dat “het katholicisme” heet enorm is geweest de laatste 20 eeuwen … Mijn bedoeling is niet spot te drijven of kritiek te uiten,  maar wel het symbool van het kruis in zijn oorsprong te herstellen. Het kruis is een heel strak, eenvoudig en daardoor krachtig symbool dat zijn oorsprong vindt in het profaan spirituele , bij natuurgodsdiensten die uitgeoefend werden door druïden en dergelijke. Het is een symbool waar de vier elementen  in samenkomen; aarde, lucht water en vuur. En op de kruising vormt zich de kwintessens , de ether of het ongrijpbare, databus de essentie van het kruis en niet het zogenaamde “lijden van Christus …  Dat is er achteraf opgeplakt.
Het echte oorspronkelijke symbool van Christus was een vis omdat hij en voornamelijk zijn apostelen vissers waren. Tevens komt ook zijn naam van het Latijnse “Ichtus ”, wat vis betekent ….

Dit werk heeft wel een beetje en ironische bijtoon. Het zijn twee personages uit “ De Meester en Margarita “van Michael Boelgabov (na het lezen van dit boek schreef Mick Jagger het nummer “Sympathy for the devil)  Messire (de duivel) gebiedt Azazello (1 van zijn handlangers) om te urineren op het kruis … 
En hoe men dit beeld  wilt/moet interpreteren laat ik over aan de toeschouwer… Zo gaat dat met kunst …”

In de vorige 2 succesvolle edities heeft de grootste Herman Brood ter wereld en de unieke, levensgrote subway drawing van Keith Haring een nieuwe eigenaar gekregen.

Buiten het werk van Axel bevat het aanbod dit keer ook 2 uiterst unieke stukken, nl. een originele gesigneerde tekening van Marcel Broodthaers en een onversneden schetsboek van Panamarenko.

Beide werken worden tussen de 25 a 30.000 euro geschat. Ook weer in deze veiling zit er een originele subway drawing van Keith Haring met een geschatte prijs van 35.000 euro.

Link naar de veiling: https://www.hammertime.be/nl/categories/main/art-hammertime/2228

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder