Atheneum is eerste hartveilige school van de regio


 


Met een nieuwe AED, zes eigen lesgevers EHBO, en een intensieve opleiding eerstehulpverlening voor alle leerlingen van de derde graad, is het GO! Atheneum Irishof Kapellen de eerste Hartveilige School in de regio. Na de inhuldiging van het nieuwe AED overhandigden de schepenen Koen Helsen (Open Vld) en Ria Van Oncen (Open Vld) het certificaat Hartveilige School van het Rode Kruis Vlaanderen.
Een hele week lang kregen 75 leerlingen er les in eerstehulpverlening. Een ambulancier, en een medewerkster van de noodcentrale, vertelden hen wat ze allemaal kunnen tegenkomen. Kinderen van de basisschool speelden simulant en lieten hun (geschminkte) wonden verzorgen door de leerlingen. “Bedoeling is om elke leerling van de derde graad te laten afstuderen met de brevetten Eerst Hulp, helpen en reanimeren en defibrilleren, van het Rode Kruis op zak. Hoe meer mensen de basisprincipes van levensreddende handelingen onder de knie hebben, hoe meer kans er is dat mensen effectief geholpen worden en het kunnen navertellen. Het onderwijs is de uitgelezen plaats om jongeren deze basisopleiding te geven” zegt leerkracht Stefan De Bruyn.
Gerust gevoel
Leerling Bob Storms (16) volgde de cursus. “Dit leek een saai project maar eens je begint ontdek je veel handelingen die je perfect kunt uitvoeren. Eigenlijk moet je de drempel overwinnen om een gekwetste persoon aan te raken. Dat kan alleen als je weet wat er moet gebeuren”. Voor leerling Jasmijn Defize (17) is wondverzorging wel eng maar ze kijkt naar de toekomst. “Ik zit in de jeugdbeweging en het is altijd interessant als je bij een accident onmiddellijk kunt reageren. Onze kampplaatsen zijn meestal afgelegen en elke minuut die je wint kan beslissend zijn”. Nu ze haar cursus heeft afgerond houdt Emilie Louise Gillain (16) er een gerust gevoel aan over. “Na de opleiding voel je jezelf nuttiger. Als ik bij mijn ouders, of grootouders, ben en er moest iets gebeuren kan ik onmiddellijk ingrijpen. Zij kunnen rekenen op mijn ervaring”.
Leven gered
Leerling Ans Van Haute (16) heeft haar praktijkles al moeten toepassen. “Ik in de Panne. Toen we, samen met mijn bomma, inkopen deden in de Delhaize zag ik een man voorovergebogen staan bij de winkelkarretjes. Plots zakte hij in elkaar. Ik ben uit de auto gesprongen en toegepast wat ons werd geleerd. Er stonden minstens 15 mensen rond mij. Ze gaven commentaar, maar deden niets. Ik vroeg om een ambulance te bellen maar niemand reageerde. Ik heb het dan zelf gedaan en mijn Smartphone op luidspreker gezet. De telefoniste van de noodcentrale gaf de nodige instructies die ik correct heb toegepast. Hoe lang ik heb gereanimeerd weet ik niet. Elk besef van tijd was weg. De ambulance heeft de man nadien meegenomen maar ik weet niet of hij het gehaald heeft”.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *