Archeologische vondsten vertragen bouw politiebureel te Ekeren

De bouwwerken voor het nieuwe politiebureel, aan het Kristus Koningplein, in het centrum van Ekeren liggen tijdelijk stil. Tijdens graafwerken voor de fundering zijn belangrijke archeologische vondsten ontdekt. De volgende zes tot acht weken zullen archeologen eerst hun onderzoek voeren en pas daarna kan de aannemer verder met de bouwwerken.
Er komt geen einde aan de lijdensweg voor het bouwen van een nieuw politiebureel op het Ekerse Kristus Koningplein. Na een tergend trage administratieve procedure kon begin deze maand eindelijk de eerste spade de grond in maar ook het graafwerk heeft niet lang geduurd. Bij het verder uitgraven van de fundering het lemmet van een mes gevonden dat dateert uit de periode 11.000 voor christus. Deze belangrijke vondst was voldoende om archeologen ter plaatse te brengen en de graafwerken werden onmiddellijk stil gelegd.

Waardevol
Volgens districtsschepen Koen Palinckx (CD&V) gaat het om opgegraven waardevolle voorwerpen en kunnen er zeker nog meer belangrijke zaken onder de grond zitten. ,,Naast het lemmet zijn er nog enkele potscherven opgegraven. Bovendien zijn in de ondergrond ook al 45 aanwijzigingen, of sporen, gevonden die wijzen op archeologisch belangrijke zaken. Alles laat vermoeden dat het gaat om sporen die wijzen op menselijke aanwezigheid die ver teruggaan tot de periode voor het ontstaan van Ekeren. De ontdekkingen zijn zeker een waarschuwing waarmee de aannemer rekening moet houden bij de heraanleg van het Kristus Koningplein. Werken die normaal volgende jaar moeten beginnen en waarbij ook heel wat in de ondergrond zal gegraven worden’’.

Werken liggen stil
Zoals de wet toelaat hebben archeologen een aanvraag ingediend om de al afgegraven site verder te onderzoeken. ,,Dat heeft voor gevolg dat de bouwwerken tussen zes en acht weken noodgedwongen zullen stil liggen. De periode is afhankelijk van weersomstandigheden en eventuele vondsten die nog zullen gedaan worden’’ zegt Koen Palinckx. ,,Het stil leggen van de werken is zeker een streep door de rekening van de aannemer maar geeft ons tegelijkertijd kans meer te leren over de geschiedenis van Ekeren. Misschien kunnen de later de opgegraven voorwerpen wel een permanente plaats geven in ons district

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *