Arboretum wordt ArTboretum

Buitenstaanders – Christel Rapier

KALMTHOUT – Deze zomer wordt de bomen- en plantentuin van Kalmthout een kunsttuin. Meer dan 50 artistieke projecten vinden er hun plaats. Meer dan 50 kunstenaars gingen in op de uitdaging van Kunstplatform Kappa om zich te laten inspireren door het thema ‘Buitenstaanders’.

Bijna een jaar geleden lanceerde Kappa een oproep. Hoe kijk jij naar jezelf? Hoe kijken de anderen naar jou? Hoe voel je je op deze wereld? Hoor je erbij of sta je er een beetje buiten? Ben je een rebel, een miskleun, een outsider, een randfiguur, een miskend genie misschien. Hoe sta je in de wereld? Hoe voelt een buitenstaander zich in deze wereld? Welk is je band met andere mensen?

Of welk is je band met de natuur? Hoe voel je je tussen de echte buitenstaanders? Hoe denk je dat echte buitenstaanders leven? De bloemen, bomen, vissen, vlinders, vogels? Hoe ervaar je de, de stilte, het geluid, de muziek?

53 kunstenaars exposeren. Hun werk interageren en communiceren met de tuin van het Arboretum in volle bloei.

Soledad van Sybille Van Remoorter

In de kunsttuin zie je verhalen van de ene kunstenaar die voort vloeien in deze van andere. Beelden die een eigen leven leiden. Werken die symbool staan voor eeuwigheid, wedergeboorte, vernieuwing en verbondenheid. In de kunsttuin wenst je dat je een vogel bent. Had je maar een naam dan zou je vrolijk fluiten. Of opgeschrikt door een stap. Verjaagd door de massa of geweld. Of niet nadenken en wegvluchten. Luisteren naar de stem in jezelf. Niet naar die van de insiders.

De interactie van kunst en natuur geeft een geweldig perspectief. Met andere ogen kan je genieten van de kunst. De confrontatie met de natuur brengt een moment van verstilling en maakt het leven rijker. Je wordt uitgenodigd om stil te staan, te kijken, deel te nemen, te reflecteren, te springen, te lachen of te huilen en weer door te gaan.

Wegkijken is geen optie. Iedereen wordt uitgenodigd om stil te staan en niet weg te lopen. Om te kijken naar wat rond ons en in ons gebeurt. De vraag is wie de echte outsiders zijn.

Met deze tentoonstelling tonen de kunstenaars dat ze uit het juiste hout zijn gesneden en getuigen hun werken dat buitenstaanders, anders dan anderen, aandacht verdienen en welkom zijn.

De tentoonstelling loopt van zaterdag 18 juni tot en met zondag 28 augustus van 10u-17u in he tArboretum Kalmthout

Organisatie: Kunstplatform Kappa ism gemeentebestuur Kapellen

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *