Antwerp Port Epic wordt gereden op zondag 13 september

Berendrecht, Stabroek, Antwerpen – Bijna alle koersen in de polder zijn door corona afgelast. Bijna allemaal … de meest tot de verbeelding sprekende gaat wel door. Organisator Ben Simons liet ons weten dat de Antwerp Port Epic wordt gereden op zondag 13 september.

De derde editie van de Antwerp Port Epic, de parel van de vier Karakterkoersen van organisator Ben Simons, vertrekt zondag 13 september om 11u11 aan het Schengenplein op het Eilandje in Antwerpen.  Net als vorig jaar worden de ploegbussen opgesteld op het Zaha Hadidplein aan het Havenhuis. Het peloton vertrekt dan voor een wedstrijd van 187 kilometer door de Antwerpse haven langs imposante kranen en metershoge containers, door de winderige polders in het noorden van Antwerpen en over de onverharde stroken en kasseiwegen.

“Het heeft lang geduurd voor we de knoop hebben doorgehakt. Het zijn ook moeilijke tijden en het coronavirus blijft de agenda’s dicteren. Maar we zijn volop bezig om alles rond te krijgen zodat op  13 september kan gereden worden. Al verschillende ploegen hebben toegezegd. Maar deze editie zal er zeker anders uitzien dan de vorige. Aan de start en aan de aankomst is geen publiek toegelaten”, zegt Ben Simons.

Op de vraag of de koers kan doorgaan met respect voor de coronaveiligheidsmeters antwoordt Ben Simons : Veel kilometers lopen door het havengebied en daar zie je normaal geen volk langs de weg. De onverharde wegen en de kasseistroken trekken wel wat volk. Die stroken zijn echter uitgesmeerd over heel wat kilometers zodat ook hier gemakkelijk rekening kan worden gehouden met de social distancing. Het kan zijn dat er aan de cafés meer volk staat. Maar wanneer iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt, zie ik ook daar geen problemen”, aldus nog Ben Simons. De grootste onzekerheid is en blijft natuurlijk het coronavirus zelf. De huidige trend mag zich zeker niet voortzetten, maar september is nog wel even weg.

“In tegenstelling tot onze andere drie Karakterkoersen (Schaal Sels Merksem, Memorial Rik Van Steenbergen en Sluitingsprijs Putte-Kapellen) kan deze koers dus wel doorgaan. De andere drie moesten we schrappen, omdat het alle drie koersen zijn die baden in een kermissfeer. Dat wil zeggen heel veel volk en overal volle cafés. Dat is dus niet het geval voor de Antwerp Port Epic.”

De naam verwijst naar twee plaatsen die belangrijk zijn voor de wedstrijd: enerzijds de stad Antwerpen die sinds 2018 als start- en aankomstplaats fungeert en anderzijds de Haven van Antwerpen die een belangrijk deel uitmaakt van het parcours. Het woord Epic verwijst zowel naar het verleden als het heden van de wedstrijd. Zo was Jacques-Charles Sels toen hij verongelukte bezig met de verkenning van een epische driedaagse etappewedstrijd tussen Milaan en Antwerpen in het kader van de Olympische Zomerspelen 1920. Niet alleen de afstand, maar ook de bergen en het gebrek aan asfaltwegen maakten van de geplande wedstrijd een epische koers met karakter. 
In 2015 ging Schaal Sels terug naar de roots door onverharde wegen op te nemen in het parcours. Tel daarbij de ruwe kasseien en de soms hevige wind in de open velden door de Polder en dan zijn alle elementen opnieuw aanwezig voor een epische wedstrijd.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *