Ambassadeur Slovenië plant boom voor bijen in Arboretum Kalmthout


Vlnr. Burgemeester van Kalmthout Lukas Jacobs, conservator-directeur Abraham Rammeloo, Sloveens Ambassadeur Barbara Sušnik, gedeputeerde van de provincie Antwerpen Mireille Colson,

Sloveens Staatssecretaris van Landbouw Tatjana Buzeti.   Copyright: Arboretum Kalmthout

KALMTHOUT – Ter ere van World Bee Day en de Week van de Bij bracht de Sloveense ambassadeur Barbara Sušnik op dinsdag 30 mei een bezoek aan Arboretum Kalmthout. Als bijenvriendelijk land plantte de Ambassadeur namens de Republiek Slovenië een voor bijen aantrekkelijke boom in de arboretumtuin. Ook de Sloveens Staatssecretaris van Landbouw Tatjana Buzeti en vier andere ambassadeurs waren erbij. De bijzondere vriendschap tussen Arboretum Kalmthout en de Republiek Slovenië is tijdens dit feestelijk gebeuren aangehaald.

Traditioneel brengt de Sloveense Ambassade tijdens elk ambassadeursmandaat een bezoek, om zo de historische band tussen Arboretum Kalmthout en Slovenië blijvend te waarderen. Het bezoek vandaag in het provinciale groendomein Arboretum Kalmthout eert daarenboven de United Nations’ World Bee Day -een Sloveens initiatief. Ambassadeur Sušnik plantte samen met gedeputeerde van de provincie Antwerpen Mireille Colson, voorzitter van Arboretum Kalmthout, een boom voor de bijen in de arboretumtuin.

Imker Rob Van Bauwel – ©arboretum Kalmthout

Een symbolische plek

Arboretum Kalmthout is voor Slovenië een symbolische plek waar de Sloveense liefde voor planten en natuur van grondlegster Jelena De Belder-Kovačič, verder blijft bloeien. Ook na haar overlijden in 2003, bleef de hechte vriendschap tussen Vlaanderen, Slovenië en Europa in het arboretum bewaard. Nog steeds trekt Arboretum Kalmthout vele Slovenen aan die zich verder willen verdiepen in de manier van tuinieren van Jelena De Belder-Kovačič.

World Bee Day

Met de boomplanting wil Ambassadeur Sušnikhet belang van de bij voor de mens, de ecosystemen en de plantendiversiteit onder de aandacht brengen: “Slovenië blijft zich als een bijenvriendelijk land in de kijker zetten. En het is onder impuls van Slovenië, dat de Verenigde Naties sinds 2017 van 20 mei de World Bee Day maakten. Het voortbestaan van de wereldwijde bijenpopulatie is bedreigd, en daarmee ook de wereldwijde landbouw en voedselvoorziening. Daarom is het van levensbelang om samen actie te ondernemen”.

Het belang van de bij
Arboretum Kalmthout organiseerde begin maart van dit jaar met de steun van de Sloveense ambassade een internationale studiedag over bijen waarbij experts vanuit de universiteiten van Gent en Wageningen (NL) een stand van zaken over de varroamijt gaven en waarbij de Sloveense imkervereniging Apimondia -die aan de wereldtop staat- het belang van bijen voor de mens benadrukte.

Bestuivers als bijen en vlinders spelen een cruciale rol in het voortbestaan van de ecosystemen en de biodiversiteit, en zo ook in de wereldwijde voedselvoorziening. Hoe langer, hoe meer worden zij door tussenkomst van de mens bedreigd in hun voortbestaan.

Met een klein gebaar zoals het aanplanten van bijen- of vlindervriendelijke planten, kan eenieder op een duurzame manier bijdragen en hen betere overlevingskansen bieden”, benadrukte Sloveense Staatssecretaris Buzeti bij de boomplanting.

Het plantencentrum van Arboretum Kalmthout helpt bezoekers bij het maken van hun plantenkeuze. Arboretumimker en coördinator van het plantencentrum Rob Van Bauwel zorgt het jaar rond voor een uitgebreid en divers aanbod van bijen- en vlinderlokkende bomen en planten.

Sloveense roots in Kalmthout

De boomplanting heeft een symbolische waarde voor Arboretum Kalmthout. Jelena De Belder-Kovačič, een van de grondleggers van Arboretum Kalmthout, is in Slovenië geboren en de link met haar vaderland is gebleven, ook na haar dood in 2003. Jelena Kovačič, een Sloveense landbouwingenieur, huwde begin de jaren 1950 met botanicus Robert De Belder. Onder hun bezielende leiding groeide Arboretum Kalmthout uit tot een van de meest prestigieuze botanische collecties ter wereld.

Conservator-directeur Abraham Rammeloo verduidelijkt: “De banden tussen Jelena De Belder en haar vaderland bleven erg belangrijk. Op de Sloveense televisie was zij een graag geziene gast die over planten en tuinen vertelde en zo vele van haar landgenoten inspireerde. Mede hierdoor kwamen vele jonge studenten uit Slovenië naar België voor een vervolmakingstage in Arboretum Kalmthout of Hemelrijk Essen, het familiedomein van de De Belders. Ze bekwaamden zich in de tuinierskunst en vergrootten hun plantenkennis.”

Enkele van deze studenten kregen na hun stagetijd belangrijke functies. Jože Strgar werd burgemeester van de hoofdstad Ljubljana en Janko Zver is nog steeds tuinchef van het nationale arboretum Volčji Potok. Arboretum Kalmthout werkt regelmatig samen met de botanische tuin van de universiteit van Ljubljana en met het nationale arboretum Volčji Potok.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *