Aertssen en BASF Antwerpen bieden regio uniek burenconcert aan in Stabroek

Meer dan 120 uitvoerders:  2 koren, blazers, slagwerkers, solisten

Op zaterdag 2 april om 20 u bieden BASF Antwerpen NV en de firma Aertssen NV een gratis koorconcert aan in de Sint Catharinakerk te Stabroek. Hiermee sponsoren beide de uitvoering van ‘The Armed Man’ (De Gewapende Man), een modern en beklijvend oratorium van de Welshe componist Karl Jenkins, met daarin verwerkt een ’Mis voor Vrede’. Het werk is nog maar éénmaal uitgevoerd in ons land.
Jenkins die ooit deel uitmaakte van de popgroep The Softmachine in de jaren zeventig, schreef deze moderne cantate tijdens de Kosovo-crisis (2000) en de centrale thematiek is oorlog en vrede. Het werk wordt uitgevoerd door het koor Animato (Oppuurs) en het Gemengd Koor van Bornem, muzikaal gesteund door het strijkersensemble Entente Cordiale uit Mortsel, blazers en slagwerkers van de harmonie Concordia et Amicitia (Bornem) en de professionele alt Marleen Schampaert. In totaal meer dan 120 honderd uitvoerders . De presentatie is in handen van Jan Van Doorslaer, voormalig woordvoerder van BASF Antwerpen.
Het is de eeuwige, maar nog steeds actuele, tweestrijd tussen oorlog en vrede die  Karl Jenkins heeft proberen vatten in zijn hedendaagse cantate. Jenkins  ging voor dit werk doorheen heel de muziekgeschiedenis en gebruikte historische teksten uit alle wereldculturen. Dat levert een grote diversiteit aan muzikale indrukken die gaan van het basislied ‘L’ homme armée’ uit de Middeleeuwen, een Gregoriaanse hymne, over psalmen uit de zeventiende eeuw, een melodie van Händel en koorpartituren die sterk aanleunen bij de jazz of filmmuziek.
Jenkins gebruikte daarvoor zowel oude teksten, uit de vroeg-Indische en Middeleeuwse literatuur, als moderne teksten van Kipling, de beroemde auteur van ‘Jungle Book’ en een gedicht van een Japans schrijver die wel de atoomaanval op Hiroshima overleefde, maar nadien de duimen moest leggen voor de radioactieve neerslag ervan.
U krijgt dus een scala van muzikale impressies aangeboden, soms sterk instrumentaal, soms gewoon a capella, soms solowerk en dat alles gelardeerd met prachtige én verrassende koorzang.  Passie, woede, angst, dreiging, heroïek, vechtlust, maar ook horror en finaal de hunker naar vrede, die gevoelens verwerkte Jenkins in zijn Gewapende Man.
Het aantal plaatsen in de Sint-Catharinakerk van Stabroek is beperkt en de twee sponsors hebben genodigden. Wie belangstelling heeft ,kan zich melden bij jan.van.doorslaer1@telenet.be. U krijgt dan een repliekbericht waarmee u zich kunt aanmelden.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *