Leerlingen Pito Stabroek herdenken WOI met 'Memorial Garden'



Op vrijdag 21 november herdachten de leerlingen van de Provinciale school Pito Stabroek de honderdste verjaardag van de “Groote Oorlog”.
Om de leerlingen bewust te maken van het belang van deze herdenking kwam de school op het idee een mini-Memorial Garden te maken in de voortuin van de school aan het Laageind. Iedereen werd er bij betrokken. De klas van de opleiding lassen maakte poppies, 1 voor elke klas van de school, 101 stuks dus. De gemeente Stabroek schonk de zandzakjes die met behulp van weer andere leerlinge werden gevuld. In de loop van de dag bouwden de leerlingen de herdenkingstuin met zandzakjes en poppies. Met deze symbolische actie zorgt de school dat heel de schoolbevolking nauw betrokken is bij de internationale herdenking van 100 jaar WOI.

Er werd zelfs een gedenkplaat gemaakt. Bij de onthulling hiervan weerklonk de ‘Last Post’ gespeeld door Bart Van Heffen (ICT coördinator) en leerling Jeroen Deckx. Bijzonder is dat de leerlingen ook een tijdscapsule hebben ingraven met daarin foto’s van alle leerlingen en personeelsleden. Deze capsule zal weer bovengehaald worden in 2026 bij de viering van de 100ste verjaardag van PITO.


Lien en Robbie naar Ieper en Londen
Op 11 november 2013 mochten Lien Verhaert en Robbie Rommens naar Ieper namens het Pito om hun zandzak onder de Menenpoort neer te leggen tijdens een speciale “Gathering the Soil” plechtigheid, in aanwezigheid van de Britse prins Philip. En op 6 november ll waren ze er ook bij in Londen waar de herdenkingstuin ‘Memorial Gardens Project’ vlakbij Buckingham Palace geopend werd in aanwezigheid van H.M. Koningin Elisabeth II en de Belgische koninklijke familie. Deze tuin is geschonken door België aan het Britse volk. Voor deze tieners was het een ware eer en een belevenis dat ze hier bij mochten zijn.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *