Deputé en schepen in natte kelders

 -Kelder-Bril-3-DSCN0616
 
“Districtsschepen Rudi Sempels heeft gedeputeerde Rik Röttger zo ver gekregen dat hij maandag 27 april naar Berendrecht afzakte om er in te gaan op de klachten over wateroverlast. Hij noemde deze klachten ernstig en hij wil er wat aan doen. Eerst en vooral daalde hij in gezelschap van Sempels af in een tiental kelders van de meer dan dertig getroffenen die zich hadden gemeld. Rudi Sempels leidde het gezelschap dat ook bestond uit enkele deskundigen van de Dienst Waterbeheer van de Provincie Antwerpen. De meer dan dertig die klacht neerlegden hebben al maandenlang last van overstroomde kelders, vochtige muren en drassige tuinen.Zoutenbeek gezakt
De twee beleidsverantwoordelijken waren in gezelschap van directeur Didier Soens, Yves Goossens en Wouter van Hoof, van de Dienst Waterbeleid Provincie Antwerpen. Die beheert sinds kort een groot gedeelte van de waterlopen in de provincie, waaronder de Dorpsbeek. Röttger had een plannetje van het Polderdistrict bij waarop met zwarte bolletjes de huizen met klachten waren aangeduid. Het waren er opvallend veel in de driehoek Papenstraat-Dorpsstraat, Binnenpad, Dorpsbeekstraat, Sint-Jan Baptiststraat, en enkele in de sociale woonwijk Viswater en verder in de Steenovenstraat, in de Zouten en nog een aantal op grondgebied Zandvliet. Opvallend was, en deskundig bewoner Roger Brands vestigde daar de aandacht op, dat sinds enkele dagen het peil van de Zoutenbeek was gezakt, zodanig dat de rioolpijpen bloot kwamen ter hoogte van de plaats waar de beek onder het Reigersbos (De Ster) doorgaat. Roger had daar zo zijn bedenkingen bij. Maar daarover meer hieronder.
Kelderbezoek
Het verhaal van het kelderbezoek begint bij Hubert Broos in de Dorpsstraat. “Tot voor een paar jaar was mijn kelder droog en kon ik hem voor van alles gebruiken. Nu is hij redelijk, omdat het al weken niet meer regende. Je had vroeger moeten komen…”
Bij Heindrik Verhaert hetzelfde: “Deze kelder was twintig jaar lang kurkdroog. Sinds een halfjaar is dat gedaan. Nu is hij voor niets nog bruikbaar.” De meeste van de getroffenen hebben pompen en waterstofzuigers gekocht.
Wat verderop, op de hoek van de Dorpsstraat en Binnenpad, klampt Elza Somers-Bogaerts (80) het groepje aan. “Waarom komt ge niet bij mij kijken?” In haar woonkamer toont ze hoe alles afbladdert. In de kelder zijn de muren bedekt met vochtwerende platen: “Als het regent, moeten we dagelijks drie, vier grote emmers uitpompen.” Elza wijt haar miserie aan de veranderingen die achter de dijk gebeurden: “Ze hadden de polder moeten laten zoals hij was.”
Droog weer maar toch 25 cm water
Helemaal erg is het gesteld honderd meter verder, bij Ronald Van Wellen (49) in Binnenpad. In zijn kelder staat zelfs tijdens de huidige droge periode nog 25 centimeter water. “Ik heb daar een sokkel gezet voor mijn ijskast, maar die is ondergelopen. Hier staat bij regenweer tot 50 centimeter water, sinds er dubbele riolering is gelegd.”
Bij de familie Bril-Wuestenbergs in de Weverstraat is de kelder “redelijk” droog. Maar hier en daar tonen vochtige plekken dat dit niet blijft duren. “Wij hebben al vier keer een gespecialiseerde aannemer gehad”, zegt Nathalie. Ze is er vast van overtuigd dat de verdwijning van de Berendrechtse polder en het oude, duurzame, natuurlijke afloopsysteem de oorzaak is van de wateroverlast.
Sluis open maar terrein afgesperd?
Wie daar ook van overtuigd blijkt, is Roger Brands uit de Zandkeet. Hij is met de jaren een deskundige geworden. “Merkwaardig is dat het water in de Zoutenbeek de jongste dagen met 50 cm is gezakt. Ik vermoed dat de sluis aan de meeuwenbroedplaats bij de Hooge Maey, in afwachting van de komst van de gedeputeerde, is opengezet en dat er daardoor een daling is opgetreden. Ik heb dat aan de bezoekers verteld en zij zouden de zaak gaan bekijken.”
Op de Dienst Waterbeheer van de Provincie weet Yves Goossen dat er een aanvraag wordt gedaan om toelating te krijgen tot de broedplaats. “Wij kunnen nu nog geen conclusies trekken, maar ongetwijfeld komt de zaak ter sprake op het Watercafé op 21 mei in het Ganzenhof te Berendrecht.” (SDL)

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *