30 miljoen investeringen komende vijf jaar

Turnzaal De Rekke en fietspaden N111 grootste slokoppen

De poldergemeente Stabroek stelde deze maand zijn meerjarenplan voor. De komende vijf jaar investeert Stabroek 30 miljoen. De belastingen blijven gelijk. Dat wil zeggen dat de aanvullende personenbelasting 6.5 procent en de onroerende voorheffing 755 opcentiemen blijven. Dat zal normaal gezien ook de volgende jaren zo blijven. “Op voorwaarde dat de hogere overheid geen extra uitgaven doorschuift naar de gemeentebesturen”, aldus burgemeester Rik Frans (N-VA).

Twee keer 5 miljoen

In de meerjarenplanning trekken twee grote investeringen van elk 5 miljoen de aandacht. De gemeentelijke basisschool De Rekke in Hoevenen krijgt er de komende jaren zes klassen bij. Op die nieuwe lokalen komt een gloednieuwe turnzaal. Die is niet enkel voor de leerlingen van de Rekke, maar ook voor lokale verenigingen. Het prijskaartje vermeldt 5 miljoen. Hetzelfde bedrag wordt opgehoest om langs de Dorpsstraat en het Laageind links en rechts veilige fietspaden aan te leggen. Dat is nodig omdat dat deel van de N111 tegen het voorjaar 2021 helemaal vernieuwd is. 

De gemeente plant in de nabije toekomst ook een nieuw lokaal voor buitenschoolse kinderopvang ter waarde van 2,25 miljoen euro. Dat komt op de gronden van Hoeve Brouwers in het centrum van de gemeente. 

Op sportgebied trekt vooral de nieuwe voetbalinfrastructuur aan de Vossenvelden de nodige aandacht. Stabroek houdt voor dit project 1,67 miljoen opzij. Ook de korfbalclub in Hoevenen wordt niet vergeten. Daar komt waarschijnlijk volgend jaar al een kunstgrasveld. De tennishal achter zaal Moorland mag deze legislatuur rekenen op een nieuwe vloer. De realisatie is gepland voor 2025.

Ravenhof

De hofgracht en de vijver van het Ravenhofkasteel worden uitgebaggerd en aangepast. Dat kost 250.000 euro. Het kasteel wordt in de komende jaren ook opgefrist. Voor de ramen en de aanleg van een parking wordt 1,5 miljoen vrijgemaakt. Ook voor verdere aanpassingen aan het oudste gebouw in de polder, met name het oude kerkje Attenhoven in Hoevenen trekt het gemeentebestuur ongeveer 350.000 euro uit.

“Nieuwe bestelwagens, lichte vracht- of personenwagens werken allemaal op elektriciteit of zijn op zijn minst hybride van aard. Die investering kost ons 600.000 euro”, zegt burgemeester Frans. 

Speelbos

Enkele jaren geleden kocht de gemeente in het centrum Hoevenen een bos van 4,1 hectare. Daar wil de gemeente graag een speelbos van maken. Hier komt ook een fietspad met lage verlichting, zodat de kinderen veilig naar school kunnen fietsen. Die plannen worden dit jaar nog verwezenlijkt en kosten 70.000 euro.

Deze legislatuur investeert Stabroek 900.000 euro in de heraanleg en het onderhoud van voetpaden. In 2022 komt er een nieuw fietspad in de Plasstraat. De Parijseweg en de Witvenstraat krijgen het statuut van fietsstraat. Met de aanleg van mobipunten wil de gemeente de overstap tussen alternatieve vervoersmogelijkheden vergemakkelijken. 

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *