20 jaar om nooit te vergeten

kastanje-klop

 Kastanjeklop: Elk een kastanje aan een touwtje in de hand,men moest proberen de kastanje van je tegenstrever stuk te slaan. Men sloeg vaak naast de kastanje op de kneukels en dat was minder leuk.

Van net na de oorlog in 1945 tot ongeveer 1965 deden de mensen, vooral op het platteland allerlei activiteiten waarvan de meeste nu niet meer aan de orde zijn: ze bliezen zeepbellen, regen de stengels van de paardenbloem of “pisbloem”aan elkaar tot een lange krans. Er werden kleine visjes gevangen in de sloot om in een glazen bokaal met water te zetten. Kleine vogels werden gevangen voor in de volière en een zelfgemaakte vlieger ging bij de nodige wind de lucht in. Om het bruin papier aan het geraamte van de vlieger te kleven, werd in de  beginfase aardappelsap gebruikt omdat er nog geen lijm bestond.
Hier komt de rest: met een touw aan een boom slingeren, bikkelen, knikkeren, touwtje springen, schieten met een katapult, kastanjeklop, zwemmen in de Schelde of kanaal en krabben vangen, zich met een ijsslede voortbewegen op bevroren watergangen d.m.v.pieken, de hoelahoep, een kamp  maken van takken dichtbij een bos, op de hooizolder ravotten bij een boer, voetballen op de straat, werken bij een boer op het land voor kermisgeld of andere vermaken, meikevers vangen, spreeuwen vangen, mussenklemmen zetten, met een stok een fietsvelg voortbewegen ,meetje scheer:zo dicht mogelijk bij een getrokken meet gooien, meestal met een kwartje,een muntstuk van 25 centiemen met in het midden een gat. Kaarten, pietjesbak, domino, mens erger je niet, monopoly, ganzenbord enz.. behoorden tot de eerste bekende gezelschapsspelen.
Wat een periode en de mensen die dit allemaal hebben meegemaakt kunnen er steeds weer over vertellen.
Franco
 

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *