19de eeuwse picknick op de Kalmthoutse Heide

In de tweede helft van de negentiende eeuw en het begin van de twintigste eeuw werden in het De Kalmthoutse Heide verscheidene uitgestrekte landgoederen aangelegd. Dat was het werk van rijke Antwerpenaren en Brusselaars die er zomerverblijven bouwden.

Mont Noir -dat toen nog in het Nederlands ‘Zwarte Heuvel’ heette- werd in 1883 gekocht door de Brusselse fabrikant Mignot. Die herschiep de woeste hei in een park met lanen, grachten, vijvers en exotische bomen. Als kroon op het werk liet Mignot een houten chalet plaatsen dat eerder op de wereldtentoonstelling in Brussel had gestaan als tentoonstellingspaviljoen voor Roemenië.

Het is er vandaag een onwezenlijk gezicht, zo in het hart van het beschermd natuurgebied. Met een beetje fantasie zijn nog de resten van een tuin in Engelse parkstijl te herkennen. De meest tastbare herinnering aan het landgoed zijn de resten van de zuilen van de poort van de oprijlaan, waarvan er nog enkele overeind staan.

Op de middag vleien we ons neer op een zacht stukje mos op Mont Noir-site om in dit historische en mysterieuze kader te genieten van een uitgebreid 19de eeuws buffet, een unieke belevenis!

Praktische info
• Datum: zondag 30 september 2012 van 10u30 tot 16u
• Startplaats: parking Kalmthoutse Heide, Putsesteenweg 129-131, Kalmthout
• Afstand: 10 km
• lege rugzak meebrengen
• Deelname: € 15 (all-in)
• Inschrijven vóór 27 september: Dienst Toerisme Kalmthout, +32 3 666 61 01, toerisme@kalmthout.be

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recent Nieuws

Recente reacties

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder