Zilveren kwartet bij Stabroekse gansrijders

Met 129 hongerige leden kwamen de Koninklijke Ganzenrijders van Stabroek afgelopen zaterdag naar zaal Den Uil gegleden, onder de toren van de Sint-Catharinakerk. Het jaarlijks groot teerfeest is een moment van smullen, gezelligheid en verbroedering. Maar het zet de geesten ook  open voor wat komen gaat: de geel-roden rijden de gans al heel binnenkort, op zondag 10 februari.
Op het ledenfeest zet het bestuur de verdienstelijke leden in de bloemen. Voorzitter Frans De Schutter, die weer met de fijne kam door zijn boeken was gegaan, stipte vier namen aan die in 1988 voor het eerst op de lijst stonden en er nog steeds bij zijn. Met een lofrede, een zilveren schaaltje en bloemetjes voor de dames werden deze vier naar voren geroepen. 25 jaar lid, het is al een hele prestatie.
Marc Eysackers is de eerste van het zilveren kwartet. Marc is telg van het kinderrijke geslacht Eysackers uit het Hoogeind, en werd in de gansrijdersfamilie opgenomen als muzikant. Zonder Marc geen ‘Leve Onze Koning’. Dus al was hij nooit actief ruiter, hij werd een onmisbare schakel in het folkloristische spektakel. Stille werker achter de schermen is dan weer Bert Dingemans, afkomstig van ’s Hertogendijk. Hij zorgt ervoor dat de gansrijderswagen, die voetvolk en muzikanten vervoert tijdens de rondrit door Stabroek, jaarlijks tiptop in orde is. Ook wanneer een klus aan een ander gansrijdersvoertuig moet gebeuren, zet handige Bert zich graag in. Nog in ’s Hertogendijk bracht de familie Bastiaenssens liefst vier gansrijders voort. De oudste, Rune, viert ook zilver. De jongste jaren is hij de klaroen van de bende. In blauw-wit uniform rijdt hij voor de ruiters uit om tijdens de rondrit het dorp wakker te blazen. Weetje: als gediplomeerd lasser/leraar knutselde Rune ook de metalen boetebussen in elkaar. Peter Janssens maakt ons viertal compleet. Puttenaar Peter heeft er een mooie carrière als ruiter opzitten, van 1996 tot 2007, en sympathiseert nog volop met zijn collega’s. Ook zijn vrouw Ann kreeg een pluim, omdat ze bij feestelijkheden zonder verpinken een handje toesteekt.
Zaterdag 2 februari komen de ruiters alweer in klein comité samen voor de voorbereidingen van het gansrijden, op ‘het worstenbrood’. En nog een week later zal Koning Heindrik Verhaert zijn troepen aanvoeren, en proberen zijn titel te verlengen. Op het teerfeest kreeg hij van de kookploeg van Ante Bastiaenssens (zelf ook ruiter trouwens) nog een prachtige traktatie in de vorm van een vuurwerkdessert. Intussen is ook geweten dat drie veteranen hun paard aan de kant zetten en plaats laten aan jong geweld. Dat zal geen probleem zijn, want 28 kandidaat-ruiters staan op de wachtlijst om de vaste groep van 35 aan te vullen. Gansrijden, iets uit het verleden? Vergeet het maar.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *