Vzw Ferm neemt Stabroekse buitenschoolse kinderopvang over

STABROEK/HOEVENEN – Op 1 juli draagt het gemeentebestuur de 2 gemeentelijke initiatieven voor buitenschoolse opvang, de Rakkertjes in Stabroek en de Sloebertjes in Hoevenen, over aan Ferm Kinderopvang vzw. Alles wordt in het werk gesteld om de overgang zo vlot mogelijk te laten lopen. De manier van werken binnen de BKO zal in grote mate hetzelfde blijven.

Ferm Kinderopvang vzw

Het gemeentebestuur botste meer en meer op de uitdagingen die de organisatie van buitenschoolse kinderopvang bemoeilijken. Vandaar dat er beslist werd om de BKO over te dragen aan een privépartner. Zo wordt het vinden van geschikt personeel alsmaar moeilijker. Zowel de functie van coördinator kinderopvang als het beroep van kinderbegeleider staat al jaren hoog op de lijst van knelpuntberoepen in Vlaanderen. Daarnaast is het voor een kleinschalige gemeentelijke opvang onmogelijk om voldoende kwalitatief hoogstaande professionele pedagogische omkadering te bieden aan het team kinderbegeleiders. Een derde factor is dat nieuwe regelgeving er de nadruk op legt dat lokale besturen in eerste instantie de regie van de buitenschoolse opvang en activiteiten in handen nemen, zonder de opvang daarom ook steeds zelf te organiseren.

Met Ferm Kinderopvang vzw kiest het bestuur voor een sterke non-profitorganisatie die in vele gemeenten in Vlaanderen reeds jarenlang buitenschoolse kinderopvang organiseert. Met de organisatie werd een samenwerkingsovereenkomst afgesloten die een kwaliteitsvolle en efficiënte werking waarborgt en een correcte overname van het vaste personeel aan gelijkaardige loon- en arbeidsvoorwaarden als bij het gemeentebestuur. De gemeente verstrekt een werkingstoelage om Ferm de financiële middelen te bieden voor het uitvoeren van deze opdracht, naast de ouderbijdragen die zij zullen innen.

Zomervakantie 2022

De nodige afspraken werden gemaakt om de overgang met zo min mogelijk impact voor kinderen, ouders, scholen en begeleiding te kunnen doen. Voor de zomervakantie houdt dit in:

– De inschrijvingen die ouders reeds gemaakt hebben binnen het programma I-Active (vroeger I-School) blijven behouden en worden overgedragen aan Ferm. Ouders zijn bij inschrijving geïnformeerd dat de BKO zal worden overgenomen door een privépartner. Conform de privacywetgeving wordt hun toestemming gevraagd om hun gegevens en die van hun kinderen over te dragen naar vzw Ferm.

-Openingsdagen en -uren, tarieven en werkwijze blijven allemaal ongewijzigd. Ouders ontvangen hiervoor een tijdelijk huishoudelijk reglement vanuit Ferm Kinderopvang vzw dat geldig zal zijn tijdens juli en augustus 2022.

-Ouders wiens kinderen in juni gebruik hebben gemaakt van de voor- en naschoolse opvang zullen hiervoor in juli een laatste BKO-factuur van het gemeentebestuur krijgen. Voor de opvang vanaf juli 2022 ontvangen ouders hun facturen van Ferm Kinderopvang vzw en dienen zij aan deze organisatie te betalen.

Vanaf september 2022

Bij de start van het nieuwe schooljaar zal de integratie van de Stabroekse BKO in het grotere Ferm-netwerk verder worden voltooid. Dan wordt het nieuwe huishoudelijk reglement van Ferm Kinderopvang vzw van kracht. Dit impliceert enkele wijzigingen. Zo zullen inschrijvingen voor de BKO niet meer in I-Active dienen te gebeuren maar wel in het inschrijfprogramma waar Ferm mee werkt, met de naam “Koala”. Tevens zullen vanaf 1 september de tarieven voor de opvang aangepast worden tot de ouderbijdragen die Ferm ook in andere gemeenten hanteert. Verder zal in de toekomst jaarlijks een administratiebijdrage aangerekend worden van € 20 per gezin (€ 10 voor gezinnen die recht hebben op sociaal tarief). Het gemeentebestuur blijft de kosten voor de tussendoortjes (4-uurtje) voor zijn rekening nemen. 
Uiteraard ontvangen de ouders die gebruik maken van de buitenschoolse kinderopvang in de loop van de zomervakantie van Ferm alle nodige informatie over deze wijzigingen.

Meer info bij de dienst BKO, tel 03 660 14 41 of mail naar buitenschoolseopvang@stabroek.be 
 

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *