Tussen 12000 en 15000 bezoekers op Tulpenfeest


Volgens schattingen van districtssecretaris Luc Gorselé zijn er ter gelegenheid van het Tulpenfeest op zondag tussen 12 en 15000 bezoekers naar Berendrecht gekomen. Een groot aantal daarvan ging ook tulpen knippen op de velden bij de Predikherenhoeve aan de Antwerpsebaan. Onder de bezoekers o.m. schepen Mark Van Peel en Bart De Wever.
Om 13 uur waren al 5.000 plukkers geteld. Velen kwamen ook voor de kinderattracties en het openlucht café met braai. De meeste bezoekers kwamen met eigen vervoer of per bus. Heel wat mensen vertrokken in Antwerpen met de fiets om een havenrit te maken en zo in Berendrecht uit te komen. Anderen stapten op de gratis boten van Flandria die naar de aanlegplaats bij het Reigersbos in het zeekanaal kwamen. De boten waren tot de laatste plaats gevuld. Er diende zelfs bijkomend een bus besteld om reizigers die (symbolisch) uit de boot vielen op te vangen. Het treintje haalde de passagiers op en reed vervolgens via het Solft (waar de kermis draaide ) naar het districtshuis en de tulpenvelden. De ‘machinist’ vertelde dat hij 40 passagiers kon laden en dat hij van 10 uur tot na 5 uur telkens vier ritten maakte per uur. Dat was niet genoeg om alle gegadigden mee te nemen. Gelukkig kwam in de namiddag de zon er door en gingen velen te voet.

Districtsburgemeester Marcel Bartholomeeussen hoopt volgend jaar opnieuw een tulpenfeest in te richten. De bollen blijven in de grond en zullen in de lente mogelijk weer in bloei staan.
Op het tulpenveld werd duchtig gesneden. Zodanig zelfs dat er in de latere namiddag niet veel meer overschoot dat bruikbaar was. De organisatoren lieten een camion aanrukken die tulpen van de veiling had geladen. Zij die niet meer aan hun trekken kwamen op het veld konden een boeketje van deze (iets kleinere) tulpen meenemen.

Evaluatie

In een voorlopige evaluatie stelt het districtsbestuur vast dat ‘De “Tulpenpluk 2012”, die plaatsvond op zondag 29 april 2012, een enorm succes is  geworden.
Er werden geen exacte tellingen gehouden wat het aantal bezoekers betrof, maar op basis van het aantal passagiers die de Flandria 18 en de Flandria 24 (continu in shuttledienst) namen richting Berendrecht, het aantal passagiers op de buslijnen richting Berendrecht, het aantal privé-voertuigen, het aantal fietsers en uiteraard de vele en vele bewoners van ons district, komen wij op een voorzichtige schatting van 12000 bezoekers (wellicht zijn het er meer geweest). Dit getal wordt bevestigd door het aantal boeketten die de bewoners geplukt hebben (geteld aan de ‘tulpenvestiaire’), plus het aantal uitgedeelde zakjes met tulpenbollen, alsook het aantal supplementaire boeketten (‘plan B’).
Let wel, het weer was geen partner maar toch ook geen spelbreker.

Dit is het grootste feest dat wij als district hebben georganiseerd. Wij hebben dit kunnen realiseren dankzij de steun van het stadsbestuur, de enorme inzet en het enthousiasme van de vele medewerkers van het district, van stads- en buurtonderhoud, van marketing en communicatie, van POB/BOF, de politie en andere (veiligheids)diensten en de vele vrijwilligers die spontaan een handje toestaken. Denk bijvoorbeeld aan de succesvolle inbreng van Blidscap.

Het succes is ook mede te danken aan de pers die regelmatig het project onder de brede aandacht heeft gebracht van de lezers. Uw bijdragen hebben veel Antwerpenaars geprikkeld om naar onze dorpen te komen.
In de loop van de maand mei wordt een uiteindelijke evaluatie gehouden. Zonder vooruit te lopen op de feiten, leeft wel al het idee om hieraan te vervolg ‘te breien’ want de reacties van de burgers waren ronduit positief.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *