STABROEK – Tijdens het weekend van 30 oktober en 1 november nam karateschool Ookami Dojo deel aan twee internationale wedstrijden in België en Nederland. Het Kata-team van de club schitterde op zaterdag op de Asahi Cup in Oud-Turnhout, terwijl het Kumite-team zich op zondag liet gelden op de Noritsu Cup in Gilze. 

Kata en Kumite
In het karate bestaan er verschillende wedstrijdvormen, maar Kata en Kumite zijn de twee bekendste. Katas zijn stijloefeningen die een karateka solo uitvoert voor een vijfkoppige jury. Het zijn schijngevechten waarmee karatekas zelfverdedigingsstrategiën en -technieken tonen en dit op een zo overtuigend mogelijke manier. Deelnemers worden beoordeeld op kracht, elegantie, balans, houding en correcte uitvoering van technieken. Bij de andere wedstrijdvorm, Kumite, nemen karatekas het tegen elkaar op in echte gevechtjes. Met een hele resem technieken proberen zij elkaar te overwinnen. Een partij eindigt wanneer een van de twee deelnemers een vol punt scoort en de tegenstander dus meer dan 5 seconden buiten gevecht heeft kunnen stellen, of op scheidsrechtersbeslissing na 2 minuten.

Asahi Kata Cup
Op zaterdag trok Ookami Dojo naar de Asahi Cup in Oud-Turnhout. Dit is een kata-wedstrijd die al meer dan twintig jaar georganiseerd wordt en die alle jaren honderden karatekas op de been brengt. Dit jaar namen 120 Belgische en Nederlandse karatekas deel en 10 daarvan kwamen van Ookami Dojo. “Ons team ging met heel veel zin naar deze wedstrijd”, vertelt Senpai Andy, die de Asahi Cup in het verleden meermaals won. “We leefden er al een hele tijd naar toe en hadden ons goed voorbereid. Zelfs onze vier debutanten konden met vertrouwen starten en zetten knappe prestaties neer.” Toch was het door het grote aantal deelnemers enorm hard knokken. Iedere ronde halveerde het aantal deelnemers dat verder mocht, tot er uiteindelijk 4 finalisten overbleven per categorie. Yelina V. en Hanne W. waren bij de laatste karatekas die overeind bleven en kwamen in de finale terecht. Hier gaven beide dames nog een keer het beste van zichzelf, wat Hanne zilver en Yelina goud opleverde.

Noritsu Cup
Op zondag trok het kumite-team van Ookami Dojo dan naar het Nederlands Kampioenschap, ook wel gekend als de Noritsu Cup, in Gilze. Acht leden van de club verschenen er aan de start en namen het op tegen vechters uit België en Nederland. Ze vochten in 7 verschillende leeftijds- en gewichtscategorieën en konden daarbij rekenen op de hulp van hun coaches, Shihan Etienne van Holt en Sensei Jelle Strybosch. “Op een nationaal kampioenschap ligt de lat altijd hoog, dus iedereen van ons team wist dat we de hele dag hard zouden moeten werken”, vertelt Shihan Etienne. “We selecteerden onze deelnemers dan ook op voorhand en namen vooral karateka’s met ervaring en voldoende moed mee. We hoopten op één of twee bekers – dat leek ons realistisch op een groot toernooi met 24 clubs en 200 deelnemers.” Ookami Dojo verraste echter vriend en vijand en rijgde de podiumplaatsen de hele dag door aan elkaar. Alle acht deelnemers eindigden op het podium. “Van bij de eerste partij voelden we dat we sterk stonden”, glundert Sensei Jelle. “Onze leden vochten sterk en wisten hun partijen snel naar hun hand te zetten. Er moest serieus gevochten worden voor elke beker, maar iedereen gaf het beste van zichzelf. Het was mooi om te zien!” Jayson v.G. en Senne L. gingen met een bronzen beker naar huis, David L.C., Daniel L.C., Sem W., Timo V. en Laura A. kaapten het zilver weg en Manon V.W. kroonde zichzelf tot Nederlands Kampioen. “We zijn een jonge club”, biecht Sensei Jelle op. “en dat legt soms heel wat druk op onze schouders. Maar we hebben niets meer te bewijzen, want de resultaten spreken voor zich. We zijn blij dat we onszelf keer op keer op de kaart kunnen zetten!”

DEEL DIT ARTIKEL

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder