Stabroekse koning Heindrik 1 gevierd in het Fort


De Dorpsstraat is weer schoongeveegd, de galg afgebroken, de paarden staan terug op stal. Hier en daar moest wel een kater verwerkt, maar twee dagen na de ruiterlijke feiten, kan iedereen nuchter terugkijken op een prachtig ganzenrijden.

Hoog tijd om de nieuwe koning in de bloemetjes te zetten. Traditioneel wordt daar in Stabroek vastenavond voor vastgeprikt. In het fort van Stabroek werden we opgewacht door Heindrik Verhaert en zijn familie. Met een rondedans brachten de leden een eresaluut aan hun jonge koning. Eenmaal binnen werd iedereen getrakteerd op broodjes endrank. Rond acht uur begon een grieperig rillende voorzitter aan het officiële gedeelte. Het nieuw aangepaste strijdlied, geschreven door Peter Hendrickx, werd massaal meegezongen en in zijn speech schetste Frans De Schutter het verloop van zondag: hoe alles vlekkeloos verliep, dat er toch wat problemen opdoken omtrent het net, dat bompa Rik Verhaert op het eerste keizerschap te Wilmarsdonk ook genekt werd door een weerspannig koordje en dat we toch weer zo’n enorme premie bij elkaar gesprokkeld hebben. Frans maakte ook nog bekend dat in café Valentina de zuster Marleen en Martine Adiaenssens het dichtst bij de 330,08 euro gegokt hadden en het bedrag mee naar huis kregen.

Vervolgens werd Heindrik door talloze collega‘s, en niet enkel van de Stabroekse vereniging, de hoogte in gestoken, onder het zingen van ‘leve onze koning’. Rond tien uur werd het fort weer verlaten en werden in de Dorpsstraat nog cafés De Klok, de Papegaai en deValentina bezocht, overal begeleidt door enthousiaste muzikanten en gevolgd door een grote schare ganzenrijders. Het was allang aswoensdag toen de laatste klanten de deur achter zich dichttrokken.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *