Herman Vanspringels Diamond aan jubileum toe

Zondag 15 april wordt het voor de gemeente Kalmthout en dan vooral voor Nieuwmoer weer een grote dag. De nieuwelingenwedstrijd Herman Vanspringels Diamond die daar al verschillende jaren plaats heeft, is aan zijn 25ste uitgave toe. Het begon allemaal in de centrum van de gemeente waar wijlen Michel Lambrechts er voor zorgde dat de toen gevestigde wielrenners er een koers in eigen streek mochten betwisten. Zijn zoon Odiel werd net geboren in die periode en daardoor kreeg de koers de naam Grote Prijs Odiel Lambrechts.
Vele jaren stond deze wedstrijd op de kalender voor profs. Marcel Janssens, Louis Proost en vele andere als Frans Brands kwamen er aan de start en leverden de vele wielerliefhebbers uit de streek heel wat wielerplezier.
Toen Michiel met gezondheidsproblemen af te rekenen kreeg, kreeg ook de koers een andere wending. Er werd beslist om in de toekomst een wedstrijd voor nieuwelingen te organiseren. De eerste winnaar werd al meteen een topper. Edwig Van Hooydonck won er en groeide uit tot een van onze beste wielrenners uit de streek. Jammer genoeg kon Michel Lambrechts dat niet meer meemaken doordat hij in april 1983 overleed en de wedstrijd in juli betwist werd.

In 1988 zocht de toemalige voorzitter Luc Wuyts  Herman Vanspringel op om zijn naam te verbinden aan de nieuwelingenwedstrijd onder de formule van interclub. Dat werd een succes over gans de lijn. In de eerste wedstrijd kwamen er 74 deelnemers aan de start. De naam van Herman staat nog steeds centraal in de koers die van dan af in Nieuwmoer werd betwist waar ook het gros van de sponsors wonen. Vanaf 2002 kreeg de koers nog meer uitstraling. Antwerp World Diamond Center schonk vanaf toen een diamant aan de winnaar en dat gaf nog meer glans is aan de koers.
Heel wat gasten met ondermeer Merckx, Van Steenbergen, Van Looy, Janssens en Beheyt en nog vele andere ex-profs waren er gastheer.
Het was zeker niet toevallig dat de eerste nieuwelingen wedstrijd door Edwig Van Hooydonck werd gewonnen. Die trend zet zich nog steeds voort. Dat getuigt het belang van deze klassieke wedstrijd voor de jeugd. Tom Boonen, Jurgen Van den Broeck, Wim De Vocht, Jurgen Roelandts, Nicolas Maes, Guillaume Van Keirsbulck, Boris Vallée en verleden jaar Erno Wouters sierde al het podium in Nieuwmoer.

Als voorwedstrijd wordt dit jaar in Nieuwmoer het Belgisch kampioenschap voor de NMBS georganiseerd. Deze wedstrijd voor de treinmannen gaat al van start om 13.00 uur en wordt over een plaatselijke omloop gereden van 6 ronden om het totaal van 61,8 kilometers te bereiken. De aankomst is voozien om 14.30 uur in Nieuwmoer-dorp ter hooge van bakkerij Wouters.

De 25ste Herman Vanspringels Diamond start om 15.15 uur in Nieumoer-dorp. Zij rijden eerst een grote ronde van 28 kilometers en daarna 5 lokale omlopen van 10,3 km om totaal van 79,5 km af te leggen zodat we omstreeks 17,15 de opvolger kennen van Enzo Wouters en misschien volgt hij zichzelf wel op want ook hij is weer van de partij.