Polderbewoners herdenken grote overstroming van 1953


Op 1, 2 en 3 juni is er in Zandvliet een herdenking over 65 jaar grote overstroming van 1953. Hiervoor komt er een bijzondere tentoonstelling met nog nooit vertoonde originele filmbeelden en getuigenissen van getroffen bewoners. De tentoonstelling staat ook stil bij de al uitgevoerde, en nog geplande, ingrepen om een dergelijke watersnood in de toekomst te vermijden.
De watersnood van 1953 voltrok zich in de nacht van zaterdag 31 januari op zondag 1 februari 1953 en werd veroorzaakt door een stormvloed in combinatie met springtij waardoor het Scheldewater tot extreme hoogte steeg en verschillende dijken begaven. De vloed veroorzaakte grote schade aan de veestapel, woningen, gebouwen en infrastructuur. Honderden hectaren vruchtbare landbouwgrond stonden meer dan een maand onder water. De ramp staat nog steeds in het geheugen gegrift van de polderbewoners. Om de gebeurtenis te gedenken organiseert de vzw Het Noorden, met medewerking van het districtsbestuur en de Heemkundige Kring van de Antwerpse Polder, een uitzonderlijke tentoonstelling. “Dankzij de VRT beschikken we over nog nooit vertoonde archiefbeelden van onze polderdorpen” zegt initiatiefnemer Marcel Bartholomeeussen. “We staan ook stil bij wat er al allemaal ondernomen is om in de toekomst een dergelijke overstromingsramp te vermijden”.
Op de tentoonstelling vertellen de polderbewoners Irma Willemsens, Josephine Reynaerts, Louis (Sooi) Cleiren, Henri Van Wellen en Robert Budts over de dramatische gebeurtenissen.
De tentoonstelling loopt in de Evenementenhal in het Armenstraatje te Zandvliet en is gratis te bezoeken van 10 tot 18 uur.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *