Groen licht voor bouwproject achter Sint-Catharinakerk


Het Stabroekse schepencollege heeft een bouwvergunning afgeleverd voor de realisatie van ’t Nieuw Begijnhof. Een project van 4,3 hectare, op de gronden achter de Sint Catharinakerk, tussen Kerkendam en het Begijnhof in het centrum van Stabroek. Er komen 52 nieuwe woongelegenheden waaronder startersappartementen, meegroeiappartementen en zorgwoningen. Er komen eveneens ingrepen om mobiliteitsproblemen aan te pakken.
Het project bestaat uit verschillende bouwblokken geschikt rond een centraal binnengebied dat van alle kanten bereikbaar, en doorwaadbaar, is en de positionering van het bouwblok aan Kerkendam creëert een pleinwand. Er komt een ondergrondse parking en de bouwblokken worden opgesplitst in kleinere modules verwijzend naar het vroegere Begijnhof. Dat moet ook blijken uit het dakenspel, en het aanhouden van de 6 meter kroonlijsthoogte, met hier en daar enkele uitschieters. Alle voorgevels zijn gericht naar de omliggende straten en de, inmiddels gerestaureerde, Sint Catharinakerk behoudt zijn dominante functie in het geheel. Het project krijgt een groene invulling met tuinen en hagen rond de verschillende bouwblokken en een nieuw petanqueveld moet uitgroeien tot ontmoetingsplaats voor de buurtbewoners. Op termijn zal ook de Pastorietuin voor het publiek opengesteld worden en dit na afbraak van de naastgelegen garage.
Mobiliteitsprobleem
Omdat het projectgebied in het historisch centrum van de gemeente ligt, en omgeven is door rustige woonstraten, vreesden buurtbewoners mobiliteitsproblemen. Dat was ook de belangrijkste reden waarom er protest de kop opstak. “In samenwerking met de gemeente, en de politiediensten, heeft de projectontwikkelaar maatregelen genomen” zegt burgemeester Rik Frans (N-VA). “Ter compensatie van bestaande parkeerplaatsen op het terrein komen er nieuwe parkeerplaatsen gepositioneerd rondom de site ter hoogte van de Brouwersstraat-Kerkendam en Begijnhof. De in- en uitrit van de ondergrondse parking komt ter hoogte van de brede zone Begijnhof. Hierdoor komt er geen extra verkeer in de achterliggende woonbuurt. Het project krijgt een rechtstreekse ontsluiting naar de Kleine Molenweg en het parkeren voor de bewoners wordt integraal geclusterd ondergronds. De bottleneck in het Begijnhof wordt weggewerkt en vervangen door een rotonde. Een verbodsbord met uitgezonderd plaatselijk verkeer, ter hoogte van de aansluiting Brouwersstraat en Dorpstraat ontmoedigd sluipverkeer doorheen de Brouwersstraat. Bij evenementen in de kerk, of de parochiezaal Rosmolen, zal bezoekers aangemaand worden om de nabijgelegen grootschalige parking Picolosite te gebruiken”. De burgemeester is ervan overtuigd dat deze maatregelen zullen bijdragen tot een vlotte verkeersafwikkeling van en naar de nieuwe woonsite die ingericht zal worden als een woonerf. “Om zo weinig mogelijk open ruimte aan te snijden koos het gemeentebestuur bewust voor een project van inbreiding. Dit is een kwaliteitsvolle invulling op een toplocatie”. De werken starten na het bouwverlof en tegen 2021 zal het centrum van Stabroek er totaal anders uitzien.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *