Gemeente Kalmthout eert heldinnen van Eerste Wereldoorlog met standbeeld op de Kalmthoutse Heide

Burgemeester Lukas Jacobs, kunstenaar Raf Thys en cultuurschepen Silke Lathouwers.

KALMTHOUT – Op zaterdag 28 mei werd het bronzen standbeeld ‘Heldin’ op de Kalmthoutse Heide onthuld. Met dit beeld eert Kalmthouts kunstenaar Raf Thys de vrouwelijke lokale heldinnen die ten tijde van WOI actief waren in het verzet. Het beeld kreeg een bijzondere plek in de Kalmthoutse Heide, meer bepaald in het verlengde van de Korte Heuvelstraat, tussen de replica van de Doodendraad en de nieuwe brandtoren.

“Tijdens de Eerste Wereldoorlog waren er heel wat vrouwelijke heldinnen actief in het verzet in onze streken, ook hier in Kalmthout”, weet cultuurschepen Silke Lathouwers. “Met gevaar voor eigen leven smokkelde een aantal Kalmthoutse heldinnen talloze brieven en mensen door de Doodendraad tussen België en Nederland of ze spioneerden voor het verzet. Sommigen werden gearresteerd en gevangen gezet door de Duitsers. Na de oorlog werden ze geëerd als heldinnen. Enkelen onder hen kregen de titel ‘Heldin des Vaderlands’. Die moed verdient een permanente herinnering en die komt er nu ook, dankzij onze lokale kunstenaar Raf Thys.”

“Ik wilde graag een levensgroot bronzen beeld maken dat symbool staat voor álle heldinnen, niet enkel voor diegenen van wie we de naam kennen”, pikt kunstenaar Raf Thys in. “Bedoeling was een vrouw af te beelden die enerzijds moed en vastberadenheid uitstraalt en anderzijds ook waakzaam is. Terwijl ze flink doorstapt, kijkt ze achterom om te checken of niemand haar in de gaten houdt. Ze houdt een bundeltje brieven half verborgen in haar hand. Op haar hoofd staat een duif, hét vredessymbool bij uitstek. Op die manier maken we er een vredesmonument van, geen oorlogsmonument. Van dat laatste hebben we er immers al genoeg. Bedoeling was om echt te focussen op de rol die de vrouwelijke helden van weleer hebben gespeeld om opnieuw vrede te brengen. Met dit beeld brengen we hun moed weer tot leven en herinneren we ook toekomstige generaties aan de belangrijke rol die onze heldinnen hebben gespeeld in onze (lokale) geschiedenis.”

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *