Ere-burgemeester Jacky Buchmann overleden

Jacky Buchmann tijdens de nieuwjaarsreceptie Kapelse Open Vld van januari dit jaar samen met Koen Helsen

In de nacht van woensdag 23 op donderdag 24 mei is in Kapellen ere-burgemeester, OCMW-voorzitter en minister Jacky Buchmann (86) overleden. Jacky sukkelde al enkele maanden met zijn gezondheid maar toch kwam zijn overlijden nog plots niet in het minst bij zijn ‘politieke zoon’ Dirk Van Mechelen, de huidige burgemeester van Kapellen. “Hij voelde zich even goed thuis in het koninklijk paleis als aan de toog van het dorpscafé. We gaan hem in Kapellen heel hard missen”.
Mensen die het liberaal boegbeeld hebben gekend omschrijven hem als “een wijs politicus, een vooruitziend zakenman en een warme persoon”. Enkele uren voor zijn overlijden zat Jacky Buchmann nog te vergaderen met huidig burgemeester Dirk Van Mechelen. “Een paar uur later heb ik het slecht nieuw vernomen. Ik kon het dan ook amper geloven. Hij bleef tot op het einde een luisterend oor bieden”. Met Jacky verliest Kapellen een groot man. Hij heeft de modernisering van de gemeente ingezet en kreeg gedaan dat enkele wijken van Ekeren bij Kapellen werden gevoegd en ons inwonersaantal in één klap steeg van 14 000 naar 22 500”. Naast een succesvol politicus was Jacky Buchmann ook een succesvol zakenman. Met zijn bedrijf sponsorde Buchmann lang geleden nog voetbalclub Beerschot. Maar ook voetbalclub Cappellen FC en de jumping van Kapellen mochten op Buchmanns steun rekenen. Bovendien was hij 28 jaar lang voorzitter van de Belgische Ruitersportfederatie.
Succesvol politicus
Jacky Buchmann heeft een succesvolle politieke carrière achter de rug. In 1970 nam hij voor het eerst deel aan de gemeenteraadsverkiezingen en werd rechtstreeks verkozen vanop de tweede plaats op de PVV-lijst. Zijn partij werd echter voor 12 jaar naar de oppositie verbannen. Op 1 januari 1977 werden, dankzij een voorstel van Jacky Buchmann, de Ekerse wijken wijken Hoogboom, De Sterre, Zilverenhoek en de buurt van de Fortsteenweg overgedragen naar Kapellen. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 1982 werd hij benoemd tot burgemeester en in 2000 opgevolgd door Dirk Van Mechelen. Daarna werd Buchmann OCMW-voorzitter tot aan de verkiezingen van 2006. Jacky Buchmann was ook de drijvende kracht achter een burgemeestersbal, waarmee PVV Kapellen de eerste partij werd met zulke traditie in de regio. Van 1974 tot 1977, en van 1978 tot 1985, was Buchmann eveneens lid van de Kamer van Volksvertegenwoordigers voor het arrondissement Antwerpen, waarna hij van 1985 tot 1995 voor hetzelfde arrondissement lid was van de Belgische Senaat. Buchmann was ook Vlaams minister van Huisvesting (1981 – 1985) en Minister van Middenstand (1985 – 1988). Als zaakvoerder van Buchmann Optical Holding was hij een belangrijke werkgever voor heel wat Kapellenaren.
Afscheid
De afscheidsplechtigheid vindt plaats op vrijdag 1 juni om 11.00 uur in de Sint-Jacobuskerk, Kerkplein, te Kapellen. Gelegenheid tot groeten is er op woensdag 30 mei van 16.00 tot 20.00 uur in gemeentehuis Beukenhof, C. Pallemansstraat 71, Kapellen. Een rouwregister ligt vanaf vrijdag 25 mei om 9.00 uur in het Administratief Centrum, Antwerpsesteenweg 130, Kapellen, en is te tekenen tijdens de kantooruren.
 

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *