Nieuwe innovatieve bedrijvenlocatie Het Front in aantocht op Campus Coppens in Brasschaat

De nieuwe bedrijvenlocatie Het Front op de Campus Coppens in Brasschaat vormt de ontbrekende schakel in de verdere ontwikkeling van de voormalige militaire basis. De plannen voor de nieuwbouw hebben ondertussen concreet vorm gekregen. Groep Bolckmans gaat in samenwerking met Polo Architects en de gemeente Brasschaat het nieuwbouwproject realiseren. 

Het terrein aan de Sint-Jobsesteenweg tussen het voormalige kazernegebouw met de kantoren van onder meer de FOD Financiën en LEGO aan de linkerkant en de nieuwbouw als thuisbasis van KBC, Scapa, Acta en ProNails aan de rechterkant ligt er nu nog een beetje desolaat bij. Om te komen tot een duurzame en doordachte invulling van deze site schreef de gemeente Brasschaat een wedstrijd uit. Het voorstel van Groep Bolckmans in samenwerking met Polo Architects haalde het in de laatste rechte lijn van nog 2 andere overgebleven kandidaten. 

Veel glas en cortenstaal

In de ontwerpplannen heeft Het Front een bebouwde oppervlakte van 14.000 m². De half ondergrondse parkeergarage heeft aandacht voor de nieuwe mobiliteitsvormen en omarmt ook de logistieke ruimte van het mobiliteitsknooppunt dat zich bij het gebouw bevindt. Met een lichte vrachtwagen zijn de KMO-ruimten op het gelijkvloers vlot bereikbaar langs een centrale rijweg die door het gebouw loopt. Door deze verkeersafwikkeling biedt het gebouw plek aan groen tot tegen de gevel. Op het dak van de nieuwbouw komen zonnepanelen.

Bovenop de KMO-units komen 2 bouwlagen in de vorm van ateliers en kantoren. Opvallend in het ontwerp van Polo Architects is het veelvuldige gebruik van glas en cortenstaal in de gevelpartijen. Dit moet voor een eigentijdse uitstraling en veel natuurlijke lichtinval zorgen. De kwaliteitsvolle gevel zorgt bovendien voor een mooie aansluiting op het omliggende groen. Met de halfopen garage onder het gebouw geeft Het Front de indruk van een zwevend volume te zijn omringd door een waterpartij in een soort slotgracht. 

Flexibele invulling

Het meest opvallende aan het project is de flexibele aanpak qua indeling en invulling van de bedrijfsruimten. Zowel horizontaal als verticaal kunnen ruimten worden samengevoegd. Op die manier wil Het Front inspelen op de snel wijzigende behoeften aan bedrijfsruimte ongeacht om welk type bedrijf het gaat. 

Het Front biedt een mix aan KMO-ruimten, een gedeelte voor groothandel, plaats voor ateliers, ruimte voor kantoren en ook logistieke faciliteiten zoals bergingen. Op het gelijkvloers is de ruimte beschikbaar voor KMO’s en handelsondernemingen. Op de 1ste verdieping wordt aan de gevelzijde ruimte gecreëerd voor lichte maakindustrie in de vorm van ateliers. In de centrale kern worden bergruimten, personeelsruimten en sanitair ondergebracht. De bovenverdieping krijgt een invulling als kantoorruimten.

Al deze locaties zijn individueel aanpasbaar aan de noden van de bedrijven die hier ruimte huren. Hiermee wil Het Front vooral onderdak bieden aan startende ondernemingen, bedrijven met projectgebonden huurnoden en ondernemingen in volle expansie.

Meer informatie: https://hetfront.be/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *