Gepensioneerd boswachter gechoqueerd door onethische jachtpartij

Eenden massaal afgeslacht boven Putse Moer

Kalmthout – Gepensioneerd boswachter Mark Schuermans (68) reageert gechoqueerd op het brutale afslachten van vele tientallen eenden aan het ven Putse Moer. Vanop het privédomein aan de witte villa vlak bij het ven schoten jagers massaal eenden uit de lucht. 

De Putse Moer is een relatief groot ven, dat door de extreme droogte vrijwel helemaal droog staat. Alleen ter hoogte van de witte villa staat er wat water. Dat is dan ook de verzamelplek geworden voor de eendenpopulatie. Maar die kreeg het deze maand zwaar te verduren. Mark Schuermans, die veertig jaar boswachter was onder meer in het Grenspark, reageerde gechoqueerd toen hij er  getuige was van de massale eendenslachting. Leerlingen van het 5de secundair van Sint-Jozef in Essen dachten dat er vuurwerk werd afgeschoten op de heide en vonden dat hoogst ongebruikelijk. “Toen onze gids uitlegde dat het jagers waren die ze hoorden, reageerden velen van ons met ontzetting”, zegt vijfdejaars Maud Van Gastel.

“Zo’n afslachting heb ik in heel mijn carrière nooit gezien. De jacht is open, maar dat is geen excuus om vele tientallen eenden zomaar uit de lucht te halen. Of het een jachtmisdrijf is? Daar kan ik me niet over uitspreken, omdat ik het schouwspel van op afstand volgde. Ik weet wel dat het verboden is om dieren te jagen vlak bij een voederplek. Omdat het ven zo goed als droog staat, is dat stukje water vlak bij de villa voor mij wel degelijk een voederplek. Eenden die werden opgeschrikt kwamen na enkele minuten niets vermoedend terug landen op het ven, met alle gevolgen van dien. Vlak bij het ven stond een camionette om alle gedode eenden in te gooien. Na een kwartier gingen de jagers er vandoor in ware commandostijl”, aldus Mark Schuermans.

“Ik dacht dat deze manier van jagen iets was van vorige eeuw. Niet dus! Jagers halen steeds aan dat de jacht belangrijk is voor het evenwicht in de natuur. Daar kan ik inkomen, maar wat hier gebeurde is een regelrechte slachting, die heel de jagerswereld in een slecht daglicht stelt. Ik ben er zeker van dat de meeste jagers deze manier van jagen afkeuren”, vult Schuermans nog aan. De inspectiedienst van het Agentschap Bos en Natuur stelt een onderzoek in.