Kalmthout ondersteunt winkeliers via subsidies

12.000 euro: zoveel budget werd er in 2018 geïnvesteerd in de lokale handelaars in Kalmthout. Het gemeentebestuur geeft hiermee lokale ondernemers een financieel duwtje in de rug, zodat de winkelkernen in de vijf dorpskernen bevolkt blijven. Het subsidieplan trad vorig jaar in voege en blijkt een groot succes. Ook voor 2019 werden de eerste premies reeds toegekend.

“Dat lokale handelaars onder druk staan en af te rekenen krijgen met stevige concurrentie van webshops, is een fenomeen dat zich in heel Vlaanderen manifesteert”, vertelt burgemeester Lukas Jacobs. “Om een leegstand van winkels in Kalmthout te vermijden, stelde de gemeente vorig jaar in samenspraak met lokale handelaars het zogenaamde detailhandelsplan op. Hierin verzamelden we concrete acties om detailhandel te ondersteunen. Ook het uitreiken van subsidies is een maatregel om kleinhandelaars naar de vijf winkelkernen in onze gemeente te krijgen. We zijn nu een jaar verder en we stellen tevreden vast dat onze aanpak werkt. Kalmthout is een bruisend dorp, en dat willen we uiteraard graag zo houden.”

Via de gemeenten kunnen lokale ondernemers drie soorten subsidies aanvragen. Zo is er de vestigingssubsidie van 2.000 euro voor ondernemers die zich vestigen in een pand dat minimum 1 jaar leegstaat. Hiermee strijdt de gemeente tegen de leegstand van commerciële panden. Daarnaast is er ook een starterssubsidie van 1.500 euro beschikbaar voor startende ondernemers die zich vestigen in een winkelgebied in Kalmthout. De gemeente reikte deze reeds uit aan handelszaken in Heide en Achterbroek.

Wie graag de look & feel van zijn gevel wil veranderen, kan dan weer een gevelrenovatiesubsidie aanvragen. Met de toelage van 2.000 euro konden alvast enkele handelaars in Heide hun gevel opfrissen. Via de Vlaamse overheid kan je trouwens eveneens een bijkomende tegemoetkoming ontvangen.

Ook in 2019 kunnen de winkeliers rekenen op de steun van de gemeente Kalmthout. Handelaars die zelf ook aanspraak willen maken op een subsidie, kunnen zich registreren via de gemeente.

Info:an.loos@kalmthout.be, 03 620 22 03