Achttienjarige Laura Adriaenssens op tweede plaats bij NV-A

Districtsburgemeester Carl Geeraerts en Laura Adriaenssens

“Jongeren moeten verkiesbare plaatsen krijgen”

NV-A Polder zorgt voor een opvallende invulling van de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dat huidig districtsvoorzitter Carl Geeraerts de lijst trekt, is geen nieuws. Maar dat op de twee plek een achttienjarige staat met geen politieke ervaring, maar met wel veel enthousiasme is voor velen een grote verrassing. Die verrassing heet Laura Adriaenssens. Zondag 14 oktober stapt zij vanop de tweede plaats naar de polderkiezer.

Zeker is dat Laura ondanks haar jonge leeftijd, niet de jongste kandidaat zal zijn voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober. Die eer is weggelegd voor haar partijgenoot Lowie Anthonissen uit Wuustwezel. Om mee te mogen doen, moet je de dag van de verkiezingen achttien zijn. Lowie Anthonissen verjaart op 13 oktober en is dus net oud genoeg.

De 18-jarige polderpolitica loopt nu nog school in het Koninklijk Atheneum van Ekeren, maar gaat volgend schooljaar in Antwerpen ‘rechten’ studeren. De studiekeuze zit alvast in de goede richting voor iemand die van plan is om een politieke carrière uit te bouwen.

“Voor mij is alles nieuw. Wat de toekomst brengt, zien we wel, maar ik ben in elk geval wel van plan om me degelijk voor te bereiden op wat komt. Gezien mijn leeftijd is het nogal logisch dat ik mij vooral richt tot de jongeren. Gelukkig zijn de polderdorpen voor mijn geen onbekende. Alhoewel ik geen lid ben van een jeugdbeweging, heb ik wel een heel netwerk in Berendrecht en Zandvliet. Ik ben bijvoorbeeld lid van de gansrijders in Zandvliet, van de Jonge Ruiters meer bepaald. Tijdens het keizerrijden in Berendrecht werd ik al verschillende keren aangesproken als ‘mevrouw de nieuwe burgemeester’.  Grappig, maar voor alle duidelijkheid benadruk ik met klem dat ik echt geen ambitie heb om de sjerp om te gorden”, grapt Laura Adriaenssens. Zij kijkt even terloops naar Carl Geeraerts, die naast haar zit en aandachtig meeluistert. “Ik heb Carl meegevraagd naar dit gesprek, omdat hij mee aan de basis ligt van mijn politieke entree”, legt ze me vlug uit.

Carl Geeraerts : “We moeten jonge mensen motiveren en warm maken om ook hun politieke verantwoordelijkheid op te nemen. Ook op lokaal vlak. Daarom vind ik het belangrijk dat er op onze lijst minstens twee jongeren, twee senioren en twee zelfstandigen staan.  In dat opzet zijn we gelukt. Natuurlijk speelt het feit dat Laura een jonge vrouw is ook mee. En dit is het enige wat ik tijdens dit interview zal zeggen”, belooft hij.

“Een half jaar geleden polste Carl me om mee te doen met de verkiezingen in oktober. Dat overvalt je natuurlijk. Dan volgde heel wat gesprekken en raakte ik hoe langer hoe meer geïnteresseerd. Toen hij me vroeg om na hem op de tweede plaats van de lijst te staan, werd het aanbod nog aantrekkelijker. Enkele weken geleden kwam Bart De Wever spreken  in het district. Opnieuw stelde ik vast dat ik het eens ben met veel van zijn ideeën en standpunten. Ik had toen al beslist om in oktober mee te doen. De Wever heeft me niet overgehaald, maar eerder overtuigd van mijn juiste keuze.”

Jong geleerd is natuurlijk oud gedaan. De jonge politica voelt zich zowel gesteund door de plaatselijke afdeling als door de partij. Binnenkort gaat ze samen met Annick De Ridder, Vlaams volksvertegenwoordiger, een bezoek brengen aan het Vlaams parlement.

Ook partijvoorzitter Bart De Wever staat achter de polderlijst. “Het is logisch dat dé volkspartij bij uitstek heel diverse kandidaten vindt, van jong tot oud, man of vrouw, autochtoon of nieuwe Vlaming,… Een district is bovendien een ideale leerschool en dus een ideale plek om nieuwe mensen kansen te geven.

Het polderdistrict wordt nu bestuurd door een coalitie van NV-A met zes zetels en Team2040 met 5 zetels. De oppositie bestaat uit Vlaams Belang (vier zetels) en Burgerbelangen (een zetel). De kans dat de achttienjarige Laura na de verkiezingen een mandaat in de wacht sleept, is dus erg reëel. “De kiezer oordeelt daar over op 14 oktober”, wimpelt ze de vraag naar een waarschijnlijk mandaat af. Na wat aandringen geeft de jeugdige kandidate wel toe dat ze haar verantwoordelijkheid neemt, wanneer ze na de verkiezingen de kans zou krijgen om een politiek bestuursmandaat op te nemen.

“Opdrachten als financiën, ruimtelijke ordening of decentralisatie zijn duidelijk niet aan mij besteed. Ik voel me bijvoorbeeld veel dichter betrokken bij jeugd, cultuur en recreatie”, zegt ze. Luisteren naar mensen, jong en oud, is volgens haar een belangrijke eigenschap voor iemand die aan politiek doet. “Zo weet ik dat er in ons district een probleem is voor jongeren die in het weekend willen uitgaan maar de wagen willen thuis laten, omdat de nachtbussen zijn afgeschaft. Hier moet aan gewerkt worden”, vindt ze.

Door persoonlijke omstandigheden woont Laura nu bij een tante en oom. “Zij steunen me volledig en dat vind ik heel belangrijk. Ik weet wel dat hun politieke overtuiging eerder bij sp.a dan bij NV-a ligt, maar misschien krijg ik in oktober wel hun stem.”

Erik Vandewalle